2020. július 14, kedd

Régóta várt pillanatok – meglepetést tartogatott a Mecsek vadkamerája


Itthon - 2020. június 16.
szerző: SH

erdo-kamera

A Duna-Dráva Nemzeti Park nemrég kapcsolódott be egy nemzetközi kutatásba, melynek keretében több területen is vadkamerákkal gyűjtik az adatokat a vadmacskákról. Az elmúlt napokban régóta várt felvételek készültek.
A vadmacska az egyik legtitokzatosabb életmódú emlős hazánkban. Félénk természete, rejtőzködő életmódja miatt ritkán kerül szem elé. A természetvédelmi terepmunka során sok-sok év alatt is csak egy gyors villanás, amit láthatunk belőle. Esetleg a szaporodási időszakban kóborló kandúrok közül egy-egy szerencsétlenül járt, elütött példány kerül kézre – írják.

Leginkább a kivadult, vagy kalandozó házi macskákat pillantjuk meg helyettük, melyek nappal is előszeretettel járnak a természetben. A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet szívébe is került egy ilyen kamera, mely hónapok óta készíti az előtte elhaladó állatokról a felvételeket. Sorra került már gímszarvas, őz, vaddisznó, róka, nyest, borz, mókus, házi macska. A júniusi kameraellenőrzés viszont meghozta az áhított eredményt: egy májusi éjszakán vadmacska sétált el a kamera előtt.

Leszögezik: természetesen genetikai vizsgálat nélkül a házi macskával való hibridizáció miatt nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, de a képeken jól látszó jellegzetes farokmintázat alapján az állat szerintük vadmacska.