1281. november 16, vasárnap                                         Siklós Város független hírportálja

Rekordáron kelt el az egyetlen magánkézben lévő Leonardo


2017. november 16.
szerző: SH/MTI

leonardoarv

Rekordáron, 450 millió dollárért, azaz mintegy 119 milliárd forintért kelt el egy 500 éves, Leonardo da Vincinek tulajdonított festmény egy szerda esti New York-i árverésen.

Salvator Mundi néven ismert képért az árverésen valaha műalkotásért fizetett legmagasabb összeget fizette ki új, meg nem nevezett tulajdonosa, aki telefonon vett részt a licitálásban. Leonardo da Vinci olasz reneszánsz művésznek kevesebb mint húsz festménye maradt fenn, ezek közül erről az egyetlenről tudható, hogy magánkézben van.

A Christie’s aukciósház előzetesen 100 millió dollár körüli összeget várt a rendkívüli ritkaságért, végül  az utolsó ajánlat 400 millió dollár volt, jutalékokkal együtt lett 450,3 millió a végső ár.
Jézus Krisztus 1505 után keletkezett éteri portréját, amelyet a férfi Mona Lisaként is emlegetnek, sokáig elveszettnek hitték. A képen az élénk kék és bíbor ruhát viselő Jézus felsőteste és arca látható, amint egyik kezét áldásra emeli, másikban pedig kristálygömböt tart. Senki sem tudja bizonyosan, hogy kinek a megrendelésére született a kis méretű, rejtélyes történetű festmény. Alan Wintermute, a Christie’s szakértője szerint egyes kutatók úgy vélik, a francia udvar, nevezetesen XII. Lajos rendelhette a reneszánsz zsenitől.

A feljegyzések szerint a kép első ismert tulajdonosa – 1649-ben – I. Károly angol király volt, a kép 1763-as elárverezése után azonban eltűnt, és csak 1900-ban került elő újra, többször átfestve, csaknem felismerhetetlenül. Ekkoriban nem is tartották eredetinek, hanem a nagy mester egy tanítványa művének, így 1958-ban mindössze 45 fontért vette meg a Sotheby’s egy árverésén egy amerikai gyűjtő.

A remekmű 2005-ben került újra piacra, de még mindig az eredeti által megihletett korabeli másolatként. A 2005-ös vásárló restauráltatta a festményt, amelynek eredetiségét hat évig tartó kutatás után végül megállapította egy nemzetközi szakértői csoport. A londoni National Gallery 2011-2012 fordulóján mutatta be az újrafelfedezett, 65-ször 45 centiméteres festményt egy amerikai gyűjtő tulajdonaként.