2020. június 2, kedd

Rendhagyó lesz az idei érettségi


Itthon - 2020. április 9.
szerző: SH

Fotó: MK
Fotó: MK

Várhatóan jövő szerdán dönt a kormány az idei érettségi vizsgák javasolt módosításáról, melyek szerint a koronavírus-járvány miatt csak az írásbeli érettségi vizsgákat tartanák meg.

Az oktatási akciócsoport javaslatáról a köznevelési államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján beszélt csütörtökön. Maruzsa Zoltán hangsúlyozta: senkinek sem kötelező érettségizni, amennyiben idén nem felvételizik. Az érettségit úgy kell megszervezni, hogy a köznevelési standardokon túl megfeleljen a járványügyi helyzetnek, az emberek biztonsági elvárásainak és a felsőoktatási felvételi korrekt lebonyolíthatóságának is. Ezért szóbeli és gyakorlati vizsgákat a javaslat alapján nem tartanának, csak írásbeliket szerveznének, amivel felére csökkenthető a vizsgaesemények száma, és 14 nap alatt valamennyi lebonyolítható lenne.

Az akciócsoport javaslata alapján a vizsgákat májusban és júniusban rendeznék meg a járványügyi helyzet függvényében, jelenleg azzal számolnak, hogy május 4-én kezdődnének a vizsgák – közölte Maruzsa, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a javaslatokról várhatóan a jövő szerdai kormányülésen dönt a kabinet.