2019. április 23, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Révbe ér a horvát-magyar együttműködés: másfélmilliárdos forrás érkezik


2017. május 22.
szerző: SH/MTI

homkerekpar

Siklós és Donji Miholjac között 250 millió forintos támogatással kerékpárút-fejlesztés és építés valósul meg, valamint 930 millió forintos forrásból folytatódik a horvát-magyar aknamentesítési program, amelyet a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság, a Horvát Aknamentesítési Központ és a Duna-Dráva Nemzeti Park közösen végez.

Ezekkel együtt összesen több mint másfélmilliárd forintnyi forrás érkezik a horvát-magyar határon átnyúló európai uniós fejlesztési program keretében Baranya megyébe.

Az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 keretében Baranya megyében 38 szervezet 29 nyertes pályázata 1,6 milliárd forintos – 85 százalékos támogatásintenzitású – forrást nyert el – ismertette hétfőn Szűcs Márton, a két ország közös fejlesztéseit koordináló HU-HR Közös Titkárság vezetője.

A feltételekre térve kiemelte: a többi között gazdaságfejlesztési, természet- és környezetvédelmi, kulturális értékvédelmi és oktatási célú együttműködésekre pályázhatnak nonprofit szervezetek, az állami, az önkormányzati és a civil szféra képviselői. A projektek megvalósításához magyar és horvát partner szükséges; a 85 százalékos támogatásintenzitású forráshoz 10 százalék magyar nemzeti társfinanszírozás jár, azok megvalósításához öt százalék önerőre van szükség – közölte.

A kerékpárút és az aknamentesítés mellett Mohács a horvátországi Pélmonostorral közösen egy speciális turistahajó üzembe állítását célzó, csaknem 290 millió forintos támogatású multimodális fejlesztést indít.