2021. január 17, vasárnap

Riegl Gábor: ami nem változott 150 év alatt, az az elhivatottság


Helyi hírek - 2020. március 9.
szerző: SH

tuz-vandorkiall-cover

A Magyar Tűzoltóság 150 éves évfordulója alkalmából nyílt meg a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának tárlata Siklóson. A vár a második állomása annak a március végéig látogatható vándorkiállításnak, mely a magyar tűzoltóság történetét, múltját és jelenét installációs rendszerben mutatja be.

A tűzoltóság Siklóson 136 éves múltra tekint vissza, Baranyában pedig 1912 óta beszélhetünk hivatásos tűzoltókról – emlékeztetett dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeum igazgatója a hétfői megnyitó rendezvényen. Mint rámutatott, a kiállítás képei között olyan ikonikus alakokról is megemlékeznek, mint gróf Széchenyi Ödön, Rojcsik Jenő vagy Erdélyi Ernő. A kiállítás bemutatja az állomány és a technika fejlődését, megannyi érdekes tűzesetet és korában újdonságnak számító berendezést.

Mácsai Antal ezredes, a katasztrófavédelem megyei igazgatója történeti áttekintése során kitért rá, hogy korábban minden nagyobb város leégett már, ezért a kezdetekben is komolyan vették a tűzmegelőzést és az azzal kapcsolatos szabályokat. Így esett meg, hogy Tolna városának mind a 400 házát felemésztő tűz kapcsán egy gondatlan anyát kivégeztek, míg két tizenéves gyermekét pedig tíz évre börtönbe vetették.

Az igazgató rámutatott, hogy a kezdeti önkéntes tűzoltóság komoly utat tett meg a mai állapotig, ahol az a Katasztrófavédelem égisze alatt a tűzoltók, önkéntesek, a polgári védelem és az iparbiztonsági és hatósági terület együtt dolgozik azon, hogy Magyarország biztonságos legyen.

A másfél évszázad fejlesztései jónéhány alkalommal magyar szakemberek hivatástudatát és szakértelmét tükrözik – emlékeztetett Müllerné dr. Juhos Bernadett. A Baranya Megyei Kormányhivatal főigazgatója a problémamegoldó készségre, eredményességre való törekvésre valamint a precizitásra mutatva kiemelte, ezek azok az értékek, melyeket érdemes elődeinktől megőrizni.

Riegl Gábor személyes tapasztalataira utalva kiemelte, hogy a tűzoltóságok kialakítása során a szakmai döntéshozók mindig is arra törekedtek, hogy a segítség minél közelebb legyen, minél gyorsabban érjenek ki. Siklós polgármestere a megnyitó ünnepség záróaktusaként tartott pohárköszöntőjében leszögezte: ugyan a tárlat másfél évszázad változását mutatja be, de az állomány hivatása, hitvallása és önfeláldozó életútja változatlan.