2020. szeptember 28, hétfő

Riegl Gábor: Szent István a magyar nemzet összetartozását, fennmaradását hirdeti


Életmód - 2020. augusztus 20.
szerző: SH

riegl-aug20b

Nemzetünk folyamatos, és immár tizenegy évszázada tartó győzelmének az ünnepe augusztus 20-a, létezésünk, megmaradásunk stabil, csendes diadala – mondta Riegl Gábor a város augusztus 20-i ünnepségén.

Siklós polgármestere a Szent István szobor mellett tartott ünnepi beszédében a koronavírus-járványról és a városban zajló építkezésekről ejtett szavai mellett rámutatott: most is él, lélegzik az egybeforrt közösségként ünneplő Siklós, szilárdulni kezd az a város, ami a korábbiaknál nagyobb létbiztonságot fog nyújtani lakosainak. Riegl Gábor kiemelte, saját érdekeinket soha nem rendelhetjük a közösség érdekei fölé, melynek alapja a munka, az emberi szellem tiszta teljesítménye.

Maga az ünnep, annak időpontja és tartalma több átalakuláson, ideológiai újraértelmezésen ment keresztül, mely érdekes lenyomatát adja a mindenkori államvezetésnek – emlékeztetett a város polgármestere. Mint felidézte, a Szent István az augusztus 15-i nagyboldogasszony napját jelölte ki, ekkor hívta össze Székesfehérváron a királyi tanácsot, majd ezen a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának.

Az augusztus 20-i dátum Szent László királyunktól ered, 1083-ban XII. Gergely pápa hozzájárulásával ugyanis ekkor emeltették oltárra I. István relikviáit a székesfehérvári bazilikában. Vallási tartalmat az ünnep csak később, a 14. században kapott.

Az 1848-as szabadságharc leverése után a megemlékezést betiltották, így vélhetően ennek hatására, 1860-tól valóságos nemzeti tüntetéssé váltak a megemlékezések. Munkaszüneti nappá Ferenc József nyilvánította, majd 1895-től kezdték el nemzeti lobogókkal jelképezni.

A második világháború után az új államrend elvette vallási és nemzeti tartalmát; először az új kenyér ünnepe lett, majd az új szocialista alkotmány hatályba lépését időzítették 1949 augusztus 20-ára. 1989-ig a Magyar Népköztársaság alkotmányának napjaként ünnepeltük.

2012-ben lépett életbe az Alaptörvény, mely rögzítette, hogy augusztus 20-a az államalapítás és államalapító Szent István emléknapja.