2019. június 25, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Robotok veszik át a munkát egy bólyi gyárban


Gazdaság - 2017. március 30.
szerző: SH

wall-e-robot

Az építőiparban használatos idomcserepek kézi gyártásáról robottechnológiára vált a Baranya megyei, bólyi gyár új üzemcsarnokában a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. – közölte a vállalat.

A technológiai újítás 250 millió forintba kerül, a szükséges berendezéseket az egyik vezető iparirobot-előállító, a KUKA Robotics, illetve rendszerpartnere szállítja. A próbaüzem elindult, a gyártás és a csomagolás nyáron indul el, a fejlesztés során felszabaduló, betanult és jól képzett munkaerőt a cégen belül átcsoportosítják – közölték.

A Terrán cégcsoport fő profilja a betoncserép-gyártás, tavaly közel 50 millió darabot termelt, 19 százalékkal többet, mint az azt megelőző évben. A cégcsoport árbevétele – amelynek 33 százaléka exportból származik – 2016-ban 9,891 milliárd forint volt, 23 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A bólyi anyavállalatnak Horvátországban, Szlovákiában, Romániában és Szerbiában vannak leányvállalatai, a cégcsoport tavaly 250 embert alkalmazott, 42-vel többet, mint 2015-ben.

A cégcsoport Magyarországon Bólyon, Kunszentmiklóson működtet gyárat, míg Szlovákiában egyet. Az erdélyi Aranyosgyéresen épülő gyárban idén nyáron indul a termelés, ahol a tervek szerint évente akár 10 millió darabot gyártanak majd cserépből.