2020. június 2, kedd

Robotprogramozási világbajnokságot tartanak Magyarországon


Tudomány - 2017. december 16.
szerző: SH/MTI

legorobot

Európában elsőként a Magyarországot képviselő Edutus Főiskola nyerte el a 2019. november 8-10. között megrendezendő XVI. World Robot Olympiad (WRO) világdöntő rendezési jogát – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A világversenyt az Edutus Főiskola bonyolítja le mint a WRO hivatalos nemzeti szervezője, a rendezvényt pedig Győrben tartják. Czunyiné Bertalan Judit digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztos ezt Magyarország hatalmas sikercének értékelte.

A versenyre több mint 3000 résztvevő érkezik Magyarországra 65 különböző országból. A résztvevő diákok 85 százaléka műszaki, természettudományos vagy informatikai területen tanul tovább, helyezkedik el.

A WRO egy nemzetközi oktatási program, amely azzal a céllal jött létre, hogy megkönnyítse a fiatalok hozzáférését a természettudományos tárgyakhoz és motiválja őket mérnöki vagy informatikai szakma választására. A nemzetközi szinten 14. éve megszervezett WRO-versenyeken Lego Mindstorms robotokat terveznek, építenek és programoznak a résztvevők.

A WRO Lego robotverseny Magyarországon bekerült az Emmi tanév rendjéről szóló rendeletének mellékletébe az oktatásért felelős miniszter által anyagilag támogatott tanulmányi versenyek közé, ami nagy előrelépés a célok eléréséhez és a szakképzett munkaerőhiány csökkentésére is.

A 2018-as versenyszabályokat január 15-én hirdeti meg a WRO nemzetközi szervezete. A magyarországi döntőre, amelyet Tatabányán rendeznek, szintén január 15-étől lehet regisztrálni a www.wro.hu oldalon minden korosztályban.