2020. június 6, szombat

Rosszul állunk a digitális átállással


Tudomány - 2019. október 3.
szerző: SH

papirszemet

Magyarországon a legkisebb a digitális átalakulásra felkészült vállalatok aránya, ugyanakkor a magyar vállalatok a közeli jövőben jóval több digitálisan képzett munkaerőt igényelnek majd, mint a közép-európai cégek – derül ki az IDC és a Microsoft közös kutatásából.

A gazdaság digitális átalakulása és a munkaerő informatikai írástudása szempontjából hat közép-európai országot vizsgáló kutatás szerint a legtöbben a versenyképesség javulását és növekvő hatékonyságot várják az informatikai írástudás javulásától. Szinte minden munkakörben és minden iparágban szükség lesz legalább alapfokú digitális tudásra már a közeli jövőben.

Kiemelt keresletet jelent a digitális értelemben is képzett munkaerő a magyar gazdaságban, ugyanakkor itthon állítja magáról a legkevesebb vállalkozás, hogy felkészült a digitális transzformációra – derül ki az idén szeptemberben lezajlott regionális felmérésből, melyben a 10 fősnél nagyobb cégek körében végeztek.

A magyar vállalatoknak mindössze 8.2 százaléka vallja, hogy előrehaladott állapotban van a digitális átalakulási stratégiájának végrehajtásával, ami a legalacsonyabb adat a régióban. Ugyanakkor a magyar cégek további harmincegy százaléka rendelkezik a végrehajtás korai fázisában levő, de vállaltszintű startágaival az előttünk álló digitalizációra. A magyar vállaltok harminc százalékánál a digitalizációs kezdeményezések csak egyes üzleti funkció szintjén nyilvánulnak meg, újabb harmincegy százalék számára pedig a gazdaság digitális átalakulása nem élvez elsőbbséget vagy nem is fontos.