8898. március 24, hétfő                                         Siklós Város független hírportálja

Sav folyt végig a Rákóczi utcán | friss: gondatlanság


2018. szeptember 11.
szerző: SH

saletromsav-siklos-189

Salétromsavat szállító mezőgazdasági vontató szenvedett balesetet kedd este Siklóson a Rákóczi utca melletti ipari területen.

A tartályból kiömlő sav a Rákóczi utcán mintegy háromszáz méter hosszú és 40 centi széles sávban folyt végig, ezért az utat lezárták. A katasztrófavédelem a mobil laborral is a helyszínre vonult, hogy ellenőrizzék és mentesítsék a veszélyes, maró anyagot. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a kifolyt salétromsav kihelyezetten híg, 10 százalékos oldat, mely rendkívüli vegyvédelmi intézkedést nem igényel.

A műszaki mentés és a vizsgálatok idején az érintett – Rákóczi, Vasút, Árpád, Szársomlyó – útszakaszt és a vasúti átjáróhoz vezető részt teljes szélességben és hosszában lezárták, lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor, az eset során nem sérült meg senki.

19:40 | mint a megyei rendőr-főkapitányságtól megtudtuk, a rendőrjárőr észlelt délután a Rákóczi utcában egy akkor még rövidebb, nehezen száradó, szagló folyadékcsíkot az úton, majd két, egymástól elkülönülő 50-70 méteres sávot is a strand és az önkormányzat épülete környékén. Értesítették a katasztrófavédelmet, akinek a szakemberei mésszel semlegesítették a salétromsavat. A vegyszert szállító járművet megtalálták, a szándékosság kizárható, de a gondatlanságot vizsgálják, mivel a tartály állapota is kifogásolható.