2019. február 20, szerda                                         Siklós Város független hírportálja

Nem hozott áttörést a brüsszeli csúcstalálkozó


2018. június 25.
szerző: SH

brusszeleu

Menekültügyi találkozót tartottak hétvégén Brüsszelben. A bizottság tájékoztatása szerint Magyarország nem kapott meghívást, de több más tagállamhoz hasonlóan elmehetett volna.

Jelen voltak Ausztria, Bulgária, Franciaország, Görögország, Málta, Németország, Olaszország és Spanyolország vezetői, később pedig a belga és a holland miniszterelnök, majd Belgium, Dánia, Finnország, Hollandia, Horvátország, Luxemburg, Svédország és Szlovénia kormányfői is közölték, hogy részt vesznek a csúcson.

Orbán Viktor szerint a V4-ek álláspontja az, hogy a menekültkérdésről szóló miniszterelnöki, legmagasabb szintű kormányzati megbeszélések megszervezése a Donald Tusk vezette Európai Tanácsra tartozik, nem pedig junckeri Európai Bizottságra.

A csúcstalálkozót valójában nem is Jean-Claude Juncker kezdeményezte, hanem a bevándorlással valóban érintett államok vezetői. Erre Juncker is kitért, jelezve, a találkozó valamennyi uniós tagállam előtt nyitott volt.

A találkozó kimenetelével kapcsolatban az olaszok úgy vélekednek, nem írnak alá semmit, aminek a szövege előre meg volt fogalmazva. Az összejövetelnek ettől függetlenül sem lett eredménye, a bevándorlás két nagy frontvonala, Olaszország s Spanyolország több támogatást szeretett volna a menekültek szétosztásában, az északi célországok pedig – Németország és Ausztria – a menekültek szabad mozgását korlátozta volna a migránsok más országokba való visszaküldése mellett.