2020. április 1, szerda

Semmit sem és az ellenzéki akarat, az orosz befolyásra és a tudományos életre is pecsét került


Itthon - 2019. március 6.
szerző: SH

Fotó: Bruzák Noémi, MTI
Fotó: Bruzák Noémi, MTI

Két törvényjavaslatot fogadott el kedden az országgyűlés: az egyik a gazdasági területen növeli az orosz befolyást, a másik a tudományos életet tereli kormányközeli irányítás alá.

Kedden 123 igen, 55 nem szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kormány javaslatát, így az orosz, Putyin gazdasági köreihez köthető, Budapesten székhelyet létesítő Nemzetközi Beruházási Bank teljes mentességet kap a magyar hatóságok felügyelete alól, vezetői és ügyfelei pedig diplomáciai mentességet élveznek hazánkban – így az Európai Unióban is. Korábban az amerikai külügyminiszter is látogatást tett hazánkban: a kormány ezt gazdasági teljesítményként magyarázta, valójában Mike Pompeo a növekvő orosz befolyás miatt tárgyalt Orbán Viktorral.

A parlament 124 igen, 50 nem szavazattal és 4 tartózkodás mellett elfogadta a Trócsányi László igazságügyi miniszter törvényjavaslatát is, amely a vagyonkezelő alapítványokról szól. Mint kitudódott, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézeteit is elvennék az államtól és olyan vagyonkezelő alapítványokhoz sorolnák át, melyre kormányközeli tagok is jelentős befolyást tudnak gyakorolni.

 

Brüsszelből is szóltak

Míg az orosz ügyletek ellenőrzés nélküli lebonyolítását diplomáciai védettséggel biztosítja a kormány, Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP) frakcióvezetőjeés csúcsjelöltje felszólította a magyar kormánypártot, hogy azonnal és végleg állítsa le a Brüsszel elleni kampányát és kérjen elnézést az érintettektől hazugságai miatt. Orbán Viktor lépéseitől függ, hogy sor kerül-e a szakításra a Fidesz és az Európai Unió jobbközép pártjait összefogó EPP között – jelezte.