2019. február 20, szerda                                         Siklós Város független hírportálja

Siklós alatt 60 méterrel – két nyílás van a kút falában


2014. szeptember 14.
szerző: KT

tervrajz5

Ki ne hallott volna már a Siklós alatti alagutakról? A beszakadó útburkolat alatti járatokról, titkos pincékről? De léteznek a titkos menekülőjáratok a várból, amik az elfeledett kút falából indulnak? Van a város alatt alagút? És a nagyharsányi hegyre vezető járat?

Klasszikus kérdés a kútból induló menekülő alagút. Kicsit értetlenül tekintettünk arra a valódi rejtélyre, hogy a vár kútjáról nem találni feljegyzést. Mélye 80 méterre tehető, évek óta lezárva áll és sem igazolni, sem cáfolni nem tudta senki a benne található járat meglétét. Utánajártunk hát, a legilletékesebbet, Régert András történészt kérdeztük.

Kameránk 60 méter mélyre ereszkedett, mígnem elérte a siklósi vár kútjának az alját. Az első métereken jól látható a kézzel rakott, hajdanán volt káva, ami most a föld síkja alatt van. A két méter átmérőjű kút falának többi részén ma is kivehetőek a több száz évvel ezelőtt zengő vésők nyomai. A kút első szakaszában az ötvenes évek körül egy fém létrát erősítettek, amikor a benne található, ma már üzemen kívüli néhány csővezetéket is felszerelték. Ekkor eltávolították a beledobált gránátokat és aknákat, majd hatvan évig sötétségbe borult a kút. Feljegyzést azonban semmilyen időből sem találni, hogy a városi legendák bizonyítéka után kutattak volna  – tudtuk meg a történésztől.

Folyton elakadó kameránk negyven méterrel a felszíntől egymás alatt három mélyedést talált, amik közül kettőből nyílás is indul. Az első párkányon kényelmesen megpihenhet egy ember, valószínűleg a kút vésői is ezt tették. A második már rejtélyesebb: a nagyjából fél méter magas, vésett járatba egy ember mászva befér, folyamatosan emelkedik és kanyarodik, nem látni a végét, a kút aknájából nem lehet kimondani, hogy az ott véget ér. A harmadik párkány falán inkább egy nagyobb hasadék van, aminek a végét szintén nem látni, mert elkanyarodik.

A kút alján a vízszint egy méter, a kristálytiszta vízben jól látni a sík feneket. A járatok szerepe lehet a vízhozam növelése is, valamint az alsó valószínűleg természetes eredetű hasadék. Kényelmes menekülőútnak egészen biztos, hogy nem szolgálnak, az azonban biztos: egy ember megpihenhet vagy elrejtőzhet az üregekben, a nyílások végét nem látni és 20 méternél mélyebben is érezni lehet a légmozgást.