2020. június 6, szombat

Siklósi delegáció kér bebocsátást a miniszterhez


Régió - 2018. október 31.
szerző: SH

varaljalevegobol189

Siklósi delegáció tenne látogatást a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternél. Bártfai-Mager Andreához dr. Marenics János polgármester fordult a kéréssel, hogy fogadja a küldötteket, és átbeszélhessék a vár, mint nemzeti vagyon jövőbeni helyzetét.

A siklósi vár a magyar állam tulajdona, a nemzeti örökség része, a város 1998-ban nyerte el a vagyonkezelésének jogát. Ez idő alatt több fejlesztésen is átesett, de a valódi áttörést jelentő, infrastrukturális beruházás mellett szolgáltatásbeli javítást is jelentő lépés még várat magára.

A Norvég Alapnak köszönhetően 2009 és 2011 között a múzeumi szárny került megújításra 980 millió forintból, melyhez a város 142 millióval járult hozzá. A DDOP turisztikai célú támogatásának köszönhetően 2010 és 12 között a Dorottya kert, a kápolna valamint a barbakán – gyilokjárók és a felhajtóhíd – kapott új formát, mely 570 milliós projektköltségéhez a város 114 millió önerővel járult hozzá. Szintén DDOP konstrukció keretében 2013 és 2015 között újult meg a homlokzat és az északi terasz, a projekt 400 millió forintot használt fel.

A felújítások sora ezt követően megtorpant: nem érkezett több forrás, sőt, a vár a Nemzeti Kastély és Várprogramba sem került be. Ezt mozdította meg valamelyes egy várkertet fejlesztő TOP pályázat, mely 350 milliójából hamarosan rendbe rakják a történelmi épület külső környezetét, ám a több évtizede elhanyagolt falak és omladozó tornyok nem érintettek ebben. Szintén elhagyatottan, kihasználatlanul áll a nyugati szárny, ahol szálloda és étterem működött hajdanán. Az önkormányzat ezekre a fejlesztésekre vagy a szolgáltatások bővítésére nem rendelkezik elegendő forrással, pályázati lehetőség pedig nincs rá.

Szentgyörgyváry Péter várkapitány legutóbb közel 20 millió forintos igényt jelölt meg a gyilokjáró felújítására, ám a város ezt a kérést nem tudta teljesíteni. A városvezetők akkor abban maradtak, hogy a nemzeti vagyon helyzetéről és lehetőségeiről az illetékes miniszterrel kezdeményeznek párbeszédet.