2019. január 22, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Siklóson nincs fennakadás a diákigazolványok miatt


2018. január 5.
szerző: SH

diákigazolvány

Míg a diákigazolványok országos rendszerének terheltsége az MSZP egyik országgyűlési képviselője szerint ezreknél jelenthet gondot az újévkor, Siklóson nincs ebből adódó probléma – derül ki az iskolák többségének megkérdezése után.

Bangóné Borbély Ildikó, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője a napokban arról beszélt, országos szinten több ezer diáknak és családjuknak okozott problémát a január 3-i iskolakezdés, mert a nyáron átalakított, a diákigazolványok igénylését kezelő informatikai rendszer nem működik. Szerinte több ezer diáknak nincs érvényes diákigazolványa, csak az iskola által kiállított ideiglenes igazolása. Karácsony előtt jártak le ezek az igazolások és a diákok, amikor újat akartak kérni, azzal szembesültek, hogy az informatikai rendszer leállt. Szerinte több ezer diák úgy kezdte meg az évet, hogy érvénytelen igazolással utazott az iskolába, aminek az a veszélye, hogy a gyereket megbüntetik a tömegközlekedési eszközökön.

Az Oktatási Hivatal 2017 augusztusában vezette be az Oktatási igazolványok intézményi adminisztrációs rendszerét, amely lehetővé teszi, hogy a köznevelési és felsőoktatási intézmények az igénylési, valamint a kibocsátási folyamathoz tartozó összes tevékenységet és nyilvántartási feladatot hatékonyan, nyomon követhetően végezzék. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) ezzel kapcsolatban korábban azt közölte: a rendszer bevezetése óta több mint kétszázezer diákigazolvány készült el, a szeptemberben felmerült akadálya óta is gyakorlatilag folyamatosan fogadja és kezeli a beérkező igényléseket. A rendszer esetleges túlterheltségéről, mely több alkalommal okozhatott fennakadást, nem tettek említést.

Siklóson nem jelentett problémát a diákigazolványok kérdése. A megkérdezettek között a Batthyány Kázmér Általános Iskola jelezte, náluk valamennyi diák rendelkezik érvényes okmánnyal, a Táncsics Mihály Gimnázium közlése szerint épp ma kapták meg a hiányzó kártyákat, korábban pedig minden tanulójuknak volt érvényes igazolványa vagy ideiglenes igazolása. A Kanizsai Dorottya Általános Iskolában korábban sem jelentett gondot az ideiglenes okmány pótlása, így nem ütközik akadályba a diákoknak az utazási kedvezmény vagy egyéb jogosultság kihasználása.