2018. július 21, szombat                                         Siklós Város független hírportálja

Siklósról a hurrikánzónába – beszámoló első kézből


2017. szeptember 12.
szerző: SH

florida-03

Hétvégén pusztított Floridában az Irma. A térségben korábban evakuálást is elrendeltek, ám többen otthonaik közelében maradtak. Így Lébényi Ágnes és családja is, aki 1999-ben Siklósról költözött Miamiba.

Az 360 mérföld átmérőjű, ötös erősségű hurrikán szerencsére vesztett erejéből, mire a térség fölé ért, ám így is borzalmas pusztítást végzett. A lakosságnak volt ideje felkészülni, ám az elmúlt évtizedek legpusztítóbb viharát élték át.

Ágnesék az utolsó pillanatban mentek biztonságos helyre, üres autópályákon, csupán kilométerekre a vihar előtt, a kijárási tilalom határán. Szerencsésen átvészelték a hurrikánt, a felkészülésről, a viharról és az elvonulta után tapasztaltakról telefonon kérdeztük.

 

Hogy lehet készülni egy ilyen viharra?

Jóval előre jelzik a közeledő hurrikánokat, de az ember számít is arra, hogy júniustól novemberig a hurrikánszezonban valami be fog ütni. Tizenvalahány évig nagyon nagy szerencsénk volt, mert a Wilma és a Katrina után nem jött semmi komoly, talán csak a Matthew tavaly, ami végül meggondolta magát.

Most több mint tíz napja figyelmeztettek minket, az interneten és a tévében is erről szóltak a hírek. Elmondták, hogy milyen erős, és hogy eszméletlen nagy az átmérője.

Ha nagyon nagy katasztrófa jön, akkor külön egy listánk van, ami alapján járunk el. De a rutin meg az évek: valamennyire az ember már tudja, miként kell készülni. Rögtön elkezdünk vizet venni.

Szombatra és vasárnapra vártuk az Irmát, de előző hétfőn már teljes mértékben kiürültek a boltok, üresek voltak a polcaik. 24 és 36 pakkos vizeket, tartós élelmiszert, konzervet, szárított, nem romlandó élelmiszert. Az egyik legfontosabb, hogy tele legyenek tankolva az autók.

 

Mire készültök ilyenkor?

Ahogy tegnap vezettem végig a városon, csodaszámba ment, hogy egyetlen benzinkút nyitva van. Mindennel két hétre készülünk, ennyi idő volt, amíg legutóbb nem volt áramunk. Külön fejtörést jelent, ha az embernek gyermeke van, hogy neki mi lenne a legjobb. A mi kisfiunk öt éves.

Van, aki generátort vesz, amivel végig ki lehet húzni, amíg meg nem csinálják az áramot. A ház előtt kidőlt egy fa, elszakította a vezetéket, nálunk sincs áram. Telefonja a lakossag 10 százalékának van, de azt nem tudni, az áramot mikor csinálják meg: először a kórházak, orvosi rendelők ellátását állítják helyre, majd a fontossági sorrendben a tűzoltóság következik.

Ajánlják továbbá, hogy minden házon legyen az ablakokat védő, feltehető fém takaró.

 

Hogy készültetek és miként vészeltétek át magát a hurrikánt?

Az egész kertet kiürítettük. Van két kis faház, amiben mindenféle dolog van, a kisfiam játszóterét is teljesen szétszedtük. Az autókat igyekeztünk olyan helyre tenni, ahol nem esik rá semmi, a férjem autóját a feljáróra, én a másikat elvittem egy parkolóházba, a harmadikkal pedig mi mentünk.

A vihar alatt barátainknál voltunk, akik háromemeletes téglaépületben laknak a második emeleten. Ez biztonságosabbnak tűnt, ugyanis az ember ilyenkor nem tud mire számítani: ha árvíz jön, magasan vagyunk és a tetőt sem tudja elvinni a szél, mert van felettünk még egy emelet.
Közel lakunk az óceánhoz és mondták, hogy hétméteres hullámok várhatóak, féltünk, hogy mindent elönt a víz. Persze láttuk azt is, hogy Texasban is mi történik a viharokban.

 

Mennyi idő volt, mire elvonult a hurrikán?

Amikor szombaton indultunk, már rohanni kellett. Azt hittük, lesz időnk délután ötig elindulni, mivel korábban azt mondták, addig mindenkinek el kell érnie a rendeltetési helyét, és utána kijárási tilalom van. Ha utána valakit megtalál a rendőr, beviszik.

De felgyorsultak az események. Délután kettőtől egészen hétfő reggel tíz óráig a kijárási tilalom alatt tombolt a vihar, utána jöttünk haza.

 

Milyen károkat szenvedtetek?

Nagyon szerencsésen megúsztuk. A tetőről lerepült 1-2 cserép, néhány fa kidőlt a ház előtt és ráesett a vezetékekre, egy-két oszlop is kidőlt. Szerencsére a kocsinknak sem lett baja, hajónak se. Nagy szerencsénk volt.

 

florida-02

florida-01

florida-9

florida-8

florida-7

florida-6

florida-5

florida-12

florida-11

florida-10

florida-99

florida-98

 

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.