2019. január 22, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Speciális mentés, rendőrségi akció és tűzoltás a Kéklámpások napján


2017. október 14.
szerző: SH

rendorseg-szirena

És mindez interaktív programok keretében, ugyanis a közönség is be lesz vonva az október 28-án várban tartott nap eseményeibe.

A mentők, tűzoltók és rendőrök áldozatos munkáját a siklósi vár is szeretné meghálálni azzal, hogy e napon kitárja kapuit a kéklámpások dolgozói és családjaik előtt – mondta az eseménynek otthont adó vár kapitánya. Szentgyörgyváry Péter hozzátette: a szolgálati járművek, felszerelések egész napos kiállításai és bemutatói révén a vár látogatói bepillantást nyerhetnek a munkájukba, életükbe.

Mint elárulta, a napra tematikus szobákkal is készülnek, így például a mentősökkel az újraélesztést lehet kipróbálni, de megismerkedhetnek a félautomata defibrillátor használatával, vagy segítséget kapnak kedvenc plüssjátékaik szakszerű bekötözéséhez, míg a rendőröknél ujjlenyomatot is vehetnek.

A nap csúcspontja kétségtelenül a délután kettőkor kezdődő bemutatók lesznek: a várudvarban egy ember lesz rosszul, akihez mentő érkezik, majd a várkertben egy balesetet szenvedett autóból vágnak ki a tűzoltók egy sérültet az utolsó pillanatban, hiszen fel fog gyulladni, amit el is kell majd oltani. Akinek nem volt elég az izgalomból, a végén egy rendőrségi üldözést is átélhet a kutyás bemutató mellett.

Autók, motorok, felpróbálható egyenruhák, kérdésekkel ostromolható szakemberek, lovas- és huszárbemutató – sorolta a várkapitány, jelezve, a rossz idő sem akadály, hely van bőven.

A fellépőkkel kapcsolatban elmondta, valamennyiük kapcsolódik a nap főszereplőihez: a pécsi mazsorettek több tagja is rendőr csemetéje, a Vivat Bachus több tagja mentős, a Készenléti Rendőrségi fúvószenekarát pedig nem kell magyarázni, Vérszívó Karcsi kötődését pedig a környékbeliek ismerik a legjobban.

A vár a napon normál belépővel látogatható, a mentők, tűzoltók és rendőrök családtagjaikkal igazolványuk felmutatása mellett vehetnek részt a programokon.