2019. július 20, szombat                                         Siklós Város független hírportálja

Súlyos témákkal indul az önkormányzat őszi ülésszaka


Helyi hírek - 2018. szeptember 12.
szerző: SH

szunet-testuleti

Szeptemberben és októberben is két testületi ülést tervez Siklós város vezetése. Egyebek mellett olyan témák jönnek ismét elő, mint az idősek otthona, az óvodavezető pályázata, de bepótolnák a hatóságok éves beszámolóit is. 

Mint korábban beszámoltunk róla, csütörtökön több téma mellett az első félévi költségvetés, a Perényi 500 és a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszerhez való jövő évi csatlakozás is téma lesz, de szó esik majd a Béke tér forgalmi viszonyainak rendezéséről és a szennyvízhálózathoz történő utólagos csatlakozás feltételeiről is. A következő időszakról dr. Marenics Jánost, a város polgármesterét kérdeztük.

 

Ismét téma lesz az idősek otthonának üzemeltetése

A csütörtöki képviselő-testületi ülést egy hónap végi is követi, mely maratoninak ígérkezik. Mint dr. Marenics János polgármester elmondta, a téma a nem kötelező önkormányzati feladatként ellátott, és a költségvetés szempontjából folyamatosan jelentős veszteséget termelő máriagyűdi idősek otthona üzemeltetésének több mint fél éve tartó nyílt pályázata lesz. A polgármester abban bízik, szeptember 27-én ez eredményesen zárul. Meglátása szerint a jövőt a házaspárok számára igénybe vehető apartmanok, de legalább egy komfortosabb kórházi ellátáshoz hasonló körülmények kialakítása jelenthetik.

Értesüléseink szerint három, az üzemeltetés területén komoly referenciákkal bíró társaság pályázott. A kedvező elbírálás tekintetében a testület minden bizonnyal kíváncsi a fejlesztési elképzeléseikre is, hiszen az épület az évek alatt leromlott, kevésbé számít korszerűnek. A tető cseréjének szükségessége évek óta napirenden van, mint a szomszédságában lévő Mária szálló hasznosítása is.

Mivel pályázati lehetőségek nem voltak az elmúlt években a nem kötelező önkormányzati feladatokat szolgáló épületekre, az egyik fő kérdés minden bizonnyal az lehet, hogy melyik pályázó rendelkezik olyan tőkével, amivel egy átfogó felújítást végre tud hajtani.

 

Költségvetési koncepciót készítenek

A kormány az elmúlt években eltörölte a kötelező költségvetési koncepció készítését, de hamarosan mégis levelet kapnak az érintettek. Dr. Marenics János ezzel kapcsolatban leszögezte: az intézmények, társadalmi szervezetek, sportkörök, egyesületek és az immáron kulturális feladatokat ellátó vár elképzeléseit is fontos tudni, hogy a lehetőségeket ismerve egy október-november hónapban elfogadott koncepció segítse a költségvetés tervezését. A város jövő évi irányzatai februárban kerülnek napirendre.

 

Nincs hír tavaszi választásokról

Nehéz úgy tervezni, hogy nem lehet tudni, félig végzi-e el a képviselő-testület a jövő évi munkáját – fogalmazott Siklós polgármestere arra a kérdésre, hogy számít-e tavaszi választásokra. Dr. Marenics János hangsúlyozta, az önkormányzati ciklusokat öt évben állapították meg, a választások törvényes időszaka jelenleg jövő év októbere, csakis az Alaptörvény módosításával lehet áprilisban vagy májusban tartani a helyhatósági választásokat.

Az estlegesen tervezett alkotmánymódosításról legfeljebb egy nagyon szűk körnek van információja, mely a közelmúltban tartott kötcsei piknik után sem szivárgott ki.

 

Nagyobb figyelmet kapnak a támogatások

Ebben az évben kiemelt önkormányzati támogatást kaptak a labdarúgók és a kézilabdások is – emlékeztetett dr. Marenics János hozzátéve, komoly elemzést vár és vitára is számít az egyesületek jövő évi igényeinek elbírálásánál. Rámutatott: azon túl, hogy áldozatos munkával sikerült összegyűjteni a TAO támogatást a sportcentrumra, megújult a sportcsarnok is. A kulturális és sportcélú egyesületeknek több mint 40 millió forint támogatás lett kifizetve, miközben az utak és járdák jelentős felújításra szorulnak. Nem akarunk kivonulni a támogatásokból, de eljött az idő, hogy megnézzük, az egyesületekben milyen szakmai munka folyik – fogalmazott a város első embere.