8104. február 19, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Szabálytalanságokat talált az unió hivatala a közvilágítások szerződéseiben


2018. január 17.
szerző: SH

euzaszlofelo

Súlyos szabálytalanságokról tett jelentést az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert, uniós forrásból fizetett közbeszerzésekkel kapcsolatban. 

Az OLAF az egykori Tiborcz-céggel kapcsolatos közbeszerzések és azok szerződéseinek vizsgálatakor súlyos szabálytalanságok mellett összeférhetetlenségre is rámutatott. A magyar ügyészségnek vizsgálat lefolytatását, az Európai Bizottságnak pedig azt javasolja, kérjen vissza mintegy 12 milliárd forintnyi támogatást – írja a The Wall Street Journal.

Az uniós hivatal olyan szerződéseket vett górcső alá, amelyek keretében magyar települések közvilágítását modernizálta az Elios.

Az Európai Bizottság tisztségviselői úgy nyilatkoztak a lapnak, ki fogják értékelni az OLAF jelentését majd a magyar kormánnyal is megvitatják azt, ezután döntenek arról, milyen lépést tesznek.

Az Elios 2015-ig Orbán Viktor veje, Tiborcz István tulajdonában volt. 2015-ben visszaélések gyanúja miatt a rendőrség is vizsgálódott, mígnem egy évvel később lezárták a nyomozást.