2021. január 20, szerda

Szakmai alapon gondolják újra a belvárosi közlekedést


Helyi hírek - 2019. december 2.
szerző: SH

parkolooraszunet

Jövő év elején kezdi kidolgozni Siklós képviselő-testülete azt a parkolási koncepciót, mely nyomán új rendet szeretnének kialakítani a városban.

A parkolás terén már a mostani évfordulón is várhatóak változások. Míg a szabályok nem szigorodnak 2020-ban és a parkolási díjak valamint a bérletek árai sem emelkednek, a díjmentes bérletek kiállításával kapcsolatban – azok adminisztrációs terhei és a bevételkiesés kompenzálása érdekében – 1.400 forintos regisztrációs díjat vezetnek be. Ez a plakettek előállításának, cseréjének vagy pótlásának díja, melyet a többi bérlet ára már tartalmaz.

Riegl Gábor a fizető parkolással kapcsolatban a legutóbbi testületi ülésen leszögezte: nem csak a bevétel termelése a cél, hanem egyfajta forgalomszabályozási eszközként is szolgál, amit azért kell jól működtetni, hogy a belváros ne bénuljon meg. A polgármester rámutatott, hogy a jelenlegi forgalomtechnikai rendszer nem tartható fenn hosszabb távon, ezért jövőre több lépésben új koncepciót dolgoznak ki. Emlékeztetett: 2012-ben ugyancsak szakmai alapon elkészült ugyan egy forgalomszabályozási anyag, de az sok mindenben nem állja már meg a helyét, aktualizálni kell, a felmerült problémák megoldására pedig nem elegendő néhány hét.

Mojzes Tamás megerősítette: a belváros közlekedési rendje vagy egy új parkolási koncepció kialakítása túlmutat a bevételek optimalizálásán, sok tekintetben meghatározhatja Siklós jelenét. Az alpolgármester felhívta rá a figyelmet, hogy a kiskereskedők forgalmának jó irányba való befolyásolása mellett azt Harkány parkolási rendszeréhez is illeszteni kell. Kiemelte: az olyan kérdéseket is össze kell hangolni a városvezetés elképzeléseivel, mint a multik által kínált ingyenes parkolási lehetőség, mely a kiskereskedőket nyilvánvalóan sújtja.

Ifj. Szalai Ottó jelezte: azért nem támogatja a regisztrációs díj bevezetését, mert az ellentétes lenne a korábbi testület által teljes egyetértésben hozott ingyenességet jelentő döntéssel, másrészt célszerűbbnek találná a kiesett bevétel vidékiek irányába való hárítását. Rudolf Zsolt képviselő és a pénzügyi bizottság elnöke reményét fejezte ki, hogy a jövőben szakemberek által elkészített javaslatok és nem a képviselők gondolatai alapján fognak vitázni a forgalomtechnikai kérdésekről. Dr. Marenics János a regisztrációs díj támogatása mellett arra biztatta képviselőtársait, hogy még idén hozzanak meg parkolással kapcsolatos döntéseket, autós szempontból élhetetlennek nevezve Budapest és Pécs mellett Siklós belvárosát is.