2019. január 22, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Szalai Ottó: Siklós nem csak egy hely, hanem a legjobb


2017. december 8.
szerző: SA

szalai-otto-1

Minden, ami a településen történik a máriagyűdi emberek nélkül nem valósulhat meg – vallja ifj. Szalai Ottó, a teleülésrészi önkormányzat vezetője, képviselő-testületi tag az évértékelése alkalmával.

Máriagyűdön mik azok a 2017-ben véghez vitt döntések, amikre büszke?

Alapvető volt a máriagyűdiek részéről, hogy az elmúlt évtizedekben elhanyagolt infrastruktúra megújuljon, elsősorban járda- és útfelújításban nyilvánuljon meg. Ez nem csak a helyiek komfortérzetét növeli, hanem a településre vallási-hitbéli okokból idelátogatóknak is szép környezetben teszi lehetővé a két éve felújított kegyhely és környékének megközelítését.

Eddig minden évben sikerült felújításokat végeznünk, így több 50-60 éves út és járda vált járhatóvá. A következő esztendőkben is szeretnénk ezt folytatni, igényünket már benyújtottuk a jövő évi költségvetéshez.

A helyeik akaratának eredményeként a máriagyűdi keresztnél 88 millió forintból körforgalom és kerékpárút épül, amelyek reményeink szerint csökkentik a baleset számát a veszélyes útszakaszon, valamint lelassul a keleti irányból jövő forgalom – a Pécsi utcában élők nem kis örömére.

Mindezek mellett a Városgondnokság emberei kisebb beruházásokkal – úgy mint a Vujicsics utca és a Liszt Ferenc utca közötti szakasz járólappal ellátása, az Arany János – Pécsi utcai árok betonlapozása – is hozzájárultak a település fejlődéséhez. Ők azok, akik tisztán tartják a települést, meg természetesen a helyiek, akiknek fontos környezetük szépsége. Idén is sokan összejöttünk az önkéntes napon, melyet a Tenkes Természetbarát Egyesülettel közösen szervezve hagyománnyá tettünk. Nemzeti ünnepeinkre és szimbólumainkra is figyelve, helyiekkel közösen emlékeztünk a Közösségi Házban. A napokban renoválják az I. világháborús emlékművet, így tisztelegve elődeink előtt.

Elkötelezettek vagyunk a demokrácia mellett, minden ülésünk a lakosság körében zajlik, annak aktív részvételével, így mindenki első kézből értesülhet a város költségvetéséről, annak alakulásáról és természetesen elmondhatja véleményét, ötleteit lakóhelyével kapcsolatban. A szociális buszjárat, a mobilposta pedig mint szolgáltatás nyújt könnyebbséget az itt élőknek.

 

Egész Siklóst tekintve, mely fejlesztéseket tartja a legjelentősebbnek idén?

A város egészét tekintve, örülök, hogy a belváros felújítása folytatódik, így megszűnik a főutcát eddig jellemző kettősség. A Deák utcai felújítást és a focipálya megújulását is sikernek tartom. Ezek a beruházások a siklósi emberek pénzéből történnek, ő nélkülük egyetlen fejlesztés sem valósulna meg, hiszen az uniós pénzeknek a mögöttünk hagyott időszakban nem Siklós volt a célpontja.

 

Mik voltak az idei év legnagyobb kihívásai?

Az elmúlt évek bizonyították, hogy a város csak turizmusból nem képes megélni, ezért elengedhetetlen lenne a gazdaságélénkítés, ami egyrészt munkahelyeket hozna létre, továbbá növelné az önkormányzat adóbevételeit. A tavalyi évértékelőmben még reménykedtem az ipari park támogatásában, ma már biztossá vált, hogy a fideszes többségű megyei képviselő-testület nem támogatta a 600 millió forintból megvalósítandó ipari parkot. A politikai döntés, amely minden szakmai érvet nélkülöz, azért felháborító, mert a siklósiak ezen a területen is jól teljesítettek, hisz az önkormányzat már elkezdte a földterületek megvásárlását. Ahhoz, hogy a siklósi fiatalok jövőt lássanak a településben, és megállítható legyen a lakosság csökkenése, ez a döntés elfogadhatatlan és gyalázatos.

 

Mit vár 2018-tól?

Számomra fontos, hogy a legrászorultabbaknak idén karácsony előtt is támogatást tudunk nyújtani. A mai világban, amikor a kapzsiság, az önzés és az anyagi javak hajszolása zajlik, kell, hogy legyen szolidaritás a gyengék, az elesettek és a szegények felé. Észre kell venni az élet adta apró örömöket, egymás megbecsülését, a figyelmet és a szeretetet. Szent István mondta: tartsd mindig eszedben, hogy minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség.

Három évvel ezelőtt a képviselő-testület alakuló ülésén azt mondtam, hogy maradok az, aki voltam, egy plebejus képviselő, aki sohasem felejti el, hogy honnan jött. Siklós nemcsak egy hely, hanem a legjobb – és büszkeséggel tölt el, hogy városomban már 11 éve képviselhetem az embereket, tehetek értük.

Egyszer valaki azt mondta: ne azt kérjük a Jóistentől, hogy ne legyenek küzdelmek, hanem hogy a küzdelmekhez erőt adjon. Minden siklósinak megköszönve a segítséget és a közös munkát, boldog karácsonyt és erőben, egészségben gazdag újévet kívánok!