2020. február 23, vasárnap

Számos program várja Szent Mihály havában


Életmód - 2019. augusztus 29.
szerző: SH

mariagyuditor

Szeptemberben Máriagyűdre érkezik a missziós kereszt, és hálaadásra hívják a gazdákat is. Emellett Kisboldogasszony napjához kapcsolódóan számos program várja a híveket és érdeklődőket a kegyhelyen.

Szeptember elsején tartják a Szenvedélybetegek 18. zarándoklatát. Szentmisék 8 és 10 órakor lesznek. A 10 órai szentmisét Fazekas György atya a Katolikus Alkoholistamentő Szolgálat lelkésze mutatja be. A szentmise után 11:15-kor szentségimádás kezdődik. Délben ebéd, 13 órakor Iváncsics Tamás és barátainak koncertje lesz. 14. órakor Kály-Kullai Károly előadása, fél háromkor dr. Thalyné Kurdi Éva pasztorálpszichológus vezetésével beszélgetés kezdődik.

Szeptember első teljes hétvégéjén Kisboldogasszony főbúcsút tartanak. A vigília 19 órakor magyar nyelvű szentmisével kezdődik, 20 órakor körmenet a Fájdalmas Anyához, 21 és 22 órakor szentóra, 23 órakor gyertyás keresztút, éjfélkor pedig az elhunyt zarándokokért szól a szentmise.

Szeptember 8-án vasárnap, Szűz Mária születésének ünnepén Kisboldogasszony napján, reggel 8 órakor plébániai szentmise lesz. Ezen a napon érkezik a kegyhelyre a missiós kereszt is. Fél tízkor gyülekező a főlépcső aljánál zarándokoknak, népviseleteseknek, 9:40-től ünnepélyes bevonulás fúvószenével, zászlókkal, helységnevét jelző táblákkal. A 10 órai német nyelvű szentmise celebránsa főtisztelendő Mayer Mihály nyugalmazott püspök úr lesz. A szentmisén közreműködik a Véméndi Férfikar és a Pécsváradi Rézfúvós Egyesület. 11 órakor rózsafüzér-körmenetet tartanak németül. 14 órakor litániával búcsúznak a zarándokoktól.

Szűz Mária Szent Nevének ünnepén nem lesz délelőtt szentmise. Az ünnepi szentmise 19 órakor kezdődik.

Szeptember 15-én a Fájdalmas Anya ünnepén a betegek és idősek búcsúját ünnepeljük, 8 és 10 órakor mondanak szentmisét, ez utóbbin a betegek szentségét szolgáltatják ki. A szentmisét főtisztelendő Szép Attila püspöki irodaigazgató úr mutatja be.

Szeptember 29-én Termény-betakarítási hálaadásra hívják a szőlősgazdákat, hegyközségeket, őstermelőket és kerttulajdonosokat. Az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan a megáldásra hozott terményeket ünnepi körmenetben helyezik az Úr Krisztus és a Szűzanya lába elé. A körmenethez húsz perccel a szentmise előtt gyülekeznek a téren lévő Mária szobornál. A szentmisén vendégeink lesznek a XXIII. Európai Bordalfesztivál résztvevői, de az idei évben egy magyar férfikar is Máriagyűdre érkezik. A szentmise után a kórus koncertet ad.