2020. augusztus 10, hétfő

Székely kezdeményezés – az önkormányzatokhoz fordult Őri László


Baranya - 2020. július 29.
szerző: SH

Fotó: Sóki Tamás, MTI
Fotó: Sóki Tamás, MTI

Több ezer testvértelepülési kapcsolat állhat a székely petíciós kampány szolgálatába, és ez sokat segíthet abban, hogy további négy országban elérjék a törvényben meghatározott aláíráslimitet.

Őri László levéllel fordul a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége elnökéhez, hogy vegyék fel a kapcsolatot a testvérvárosokkal- és megyékkel, megkérve őket arra, álljanak a székely petíció mellé. Az ötletgazda, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke szerint ez sokat lendíthetne a székely petíció nemzetközi kampányán, és további, legalább négy országban is összegyűlhetne a jogszabályban meghatározott aláírásszám.

Ha a petíció sikeres lesz, akkor lehetőség nyílhat arra, hogy a tagállamok nemzeti kisebbségei által lakott régiók alanyi jogon pályázhassanak európai uniós támogatásokra.

Ahhoz, hogy az Európai Parlament elé kerüljön a kérdés, egy év alatt egymillió aláírást kellett volna összegyűjteni, de a támogatók száma hét helyett csak három országban; Magyarországon, Romániában és Szlovákiában érte el a szükséges küszöböt.

Az európai polgári kezdeményezésekre vonatkozó új szabályok szerint a koronavírus-járványra tekintettel hat hónappal, november 7-ig meghosszabbították az aláírások gyűjtési időszakát, így a székely petícióhoz július 18-a óta újra gyűlnek az aláírások. A petíció kampánycsapatának vállalása szerint egymillió helyett kétmillió aláírást szeretnének Brüsszelnek elküldeni, és hét helyett tíz országban teljesítenék a szükséges aláírási limitet.

Szili Katalin, a Kárpát-medencei autonómiatörekvések egyeztetéséért felelős miniszterelnöki megbízott szerint azokban lehet sikerre vinni a kezdeményezést, ahol élnek magyar közösségek, így elsősorban Horvátországban, Szlovéniában, Ausztriában és Svédországban, de ezen államok mögé Írország és Litvánia is felsorakozhat.