2020. június 4, csütörtök

Szerdán a Fidesz tagsága, csütörtökön az alapértékek megsértése lesz a téma


Nagyvilág - 2019. március 20.
szerző: SH

Orbán Viktor

Szerdán szavazhat az Európai Néppárt (EPP) választmánya a Fidesz kizárásáról vagy tagságának felfüggesztéséről. A szavazás kimenetele megjósolhatatlan, de szakértők szerint a választmány döntést akar hozni.

A délután 3-kor kezdődő gyűlésen Orbán Viktor is felszólalhat. Manfred Weber frakcióvezető korábban személyes látogatást tett a magyar miniszterelnöknél, hogy közölje feltételeit a szavazás mellőzéséről. Ezek a gyűlöletkampány leállítása, bocsánatkérés és a Közép-európai Egyetem magyarországi működésének biztosítása volt.

A Néppárton belül nagy a megosztottság, de a Fidesz belső ellentétéről is hallani. Ha az etikai tisztogatás égisze alatt sorsdöntő szavazásra kerül sor és Orbán jön ki belóle győztesként azaz maradhat a Néppártban, Weber is nagyot bukhat, hiszen gyengül a csúcsjelölti pozíciója.

Csütörtökön is téma lesz Magyarország, ugyanis áttekintik az elmúlt egy év tükrében, változott-e valami azóta, hogy az Európai Parlament 2018-ban kérte a hetes cikkely szerinti eljárást, annak vizsgálatát, hogy fennáll-e az uniós alapértékek súlyos, rendszerszintű sérelmének veszélye hazánkban. Aggodalomra az igazságszolgáltatás függetlensége és a szólásszabadság adott okot, valamint nehezményezték a korrupcióval, a kisebbségi jogokkal valamint a bevándorlók helyzetével kapcsolatos intézkedéseket is. A kormánypárt mindezt úgy próbálta palástolni, hogy Brüsszel migránsokat akar Magyarországra telepíteni.