2020. január 22, szerda

Szirénák szólnak és ágyú dörren hétvégén


Életmód - 2019. május 21.
szerző: SH

Gyereknap - fotó: Kacsúr Tamás

A május utolsó vasárnapján ünnepelt gyermeknapot az ENSZ is felvette a nevezetes időpontok listájára azért, hogy felhívják a figyelmet a gyermekek jogaira és helyzetükre. A húszas években elterjedt ünnepnek Magyarországon 1931 óta van intzményes hagyománya.

Az idén május 26-ára eső gyereknap alkalmából több lehetőség is lesz hétvégén a legkisebbek szórakoztatására: a siklósi tűzoltók szombaton a Nyitott szertárkapuk keretén belül várják őket, míg a vár előtt vasárnap kedveskedenk a legkisebbek számára.

Szombaton immáron hagyományként ismét kinyílnak a siklósi tűzoltólaktanya szertárkapui is, hogy ezzel is fejlesszék a családok biztonságkultúráját, bemutassák a hivatásos és önkéntes katasztrófavédelmi szervezetek mindennapi tevékenységét, valalmint népszerűsítsék a katasztrófavédelmi közösségi szolgálatot.

Az érdeklődő gyerekek és családtagjaik megtekinthetik a készenléti szereket, a különleges felszereléseket, betekinthetnek a tűzoltók mindennapi munkájába.

A 10 órától 16 óráig tartó rendezvényen a hivatásos tűzoltók folyamatosan fogadják az érdeklődőket, több alkalommal próbariasztást is tartanak. Ezen kívül a középiskolások a katasztrófavédelemnél teljesíthető közösségi szolgálatról is kapnak tájékoztatást.

A vár előtti térre vasárnap érdemes ellátogatni, ahol a rendezvények sora 10:30-kor kezdődik a Sztárai Mihály Református Iskola diákjainak produkciójával. A nap során a Hangerő társulat fellépése és a boszorkánytalanító hadművelet után délben díszlövés dörren, majd udvari bűvész és szerencsepatkó kovácsolás keríti hatalmába a kicsik figyelmét.

Vasárnap 14 órától a Kanizsai Dorottya Általános Iskola kórusa ad műsort, majd a Kapronczai művészeti suli növendékei tartanak bemutatót.

Az egész napos program keretein belül a Vidfit Sportcentrum játékos akadálypályával készül a gyermekeknek. Emellett lesz légvár, csillámtetoválás, körhinta, tűzoltóautó, rendőrautó, ergométer, arcfestés, valamint méhecskehoteleket és darázsgarázsokat is készíthetnek a gyerekek, akikre ezek mellett is még sok más izgalmas játéklehetőség vár. Mint minden évben, a rendezvény főtámogatója idén is a siklósi önkormányzat.