2019. június 25, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Szociális otthon: még van játékos a pályán?


Régió - 2018. november 7.
szerző: SH

csocso

YouTube videón ecsetelte a szociális kerekasztal nyilvánosság előtt leköszönt tisztségviselője, hogy az idősek ellátását is érintő kérdés még nem ért a végére. Mint több állítás közepette fogalmazott, a meccsnek akkor lesz vége, ha az utolsó játékos is levonult a pályáról. Később a város gazdasági bizottságának elnöke ugyanezen a felületen részletekbe bocsátkozva cáfolta meg állításait, jelezve, hogy a nehezen fenntartható, nem is kötelező szolgáltatás kiszervezése valójában tízmilliókat hagy éves szinten az önkormányzatnál.

Mint Mehring-Tóth Szilvia, a nyáron alakult szociális kerekasztal ősszel lemondott fideszes elnöke arra kérte az egyik helyi youtubert, hogy elmondhassa: saját és az általa képviselt csoport meglátása szerint a szociális otthon nem terhelte meg a költségvetést, igaz, az évek óta húzódó tetőfelújítás sem történt meg. A szociális kerekasztal eredménytelen munkájával kapcsolatban állítja, nyár végére az otthon sorsa már el volt döntve, a fórumra senki sem volt kíváncsi, nem volt rá szükség. Nehezményezte, hogy a bíráló bizottság pályázati döntését a döntőbizottság felülbírálta. Mint ismertette, a szociális otthon sorsáról folyó tárgyalásokról egy idő után kivonultak, azokon nem vettek részt. Társait – illetve hogy kiket képvisel – nem nevezte meg a felvételen, de nem ez volt az egyetlen hiányosság: a videót kétszer kellett feltölteni, először ugyanis lemaradt a neve alól egy szakpolitikus felirat.

Reitz Emilné, a gazdasági bizottság elnöke azonos fórumon jelezte, Mehring-Tóth Szilvia nem fejtette ki pontosan igazsága minden részletét, egyebek mellett abban sem, hogy a valójában komoly veszteséget termelő szociális otthon miatt súlyos tízmilliókért kellett zsebébe nyúlnia az önkormányzatnak. Emellett az államilag előírt kötelező béremelések is komoly lyukat ütöttek a város költségvetésén. Az előtte szóló szavaira reagálva arra is rámutatott, hogy a valóban több bírálati pontot kapott kecskeméti pályázó 300 helyett mindössze 250 milliót fizetett volna az épületkomplexumért, ráadásul a régióban referenciát vagy felújítás során alternatívát sem tud felmutatni, de a végső döntésben ezek mellett több más szempont is közrejátszott. A pénzügyi szakember leszögezte azt is, hogy a következő időszakban átutalásra kerülő vételárat maradéktalanul a város infrastruktúrájának fejlesztésére fogják fordítani.