2020. április 8, szerda

Sztrájkra készülnek a pécsi buszosok


Baranya - 2020. január 22.
szerző: SH/MTI

buszokpecs

Sztrájkot szerveznek a pécsi buszosok, ha január végéig nem sikerül megállapodni a bérfejlesztésekről. A munkabeszüntetés lehetősége az egyik szakszervezetük ötlete volt – a költségvetés elfogadása szempontjából kevésbé átgondolt határidő kiszabásával.

A pécsi közösségi szolgáltatásokat ellátó Tüke Busz menedzsmentjét Pécs önkormányzata azt követően hatalmazta fel a bértárgyalások folytatására, hogy a vállalatnál működő egyik szakszervezet bejelentette: ha január 31-ig nem sikerül a dolgozók idei bérfejlesztéséről megállapodniuk, sztrájk megszervezésébe kezdenek.

A busztársaságot száz százalékban tulajdonló pécsi önkormányzat hétfői közleményében a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) elnökének a szervezet honlapján megjelent közleményére reagált. Dobi István abban írt arról, hogy eredménytelen tárgyalások esetén a szakszervezet öt napon át, 9-12 óra között tartó sztrájkmenetrend összeállításán dolgozik, amit az elégséges szolgáltatás tárgyalása során fog ismertetni a munkáltatóval.

A megyeszékhely önkormányzatának közleménye szerint a település vezetése elkötelezett a gondok megoldásában, ám ez csak komplexen lehetséges, és türelmet igényel a cég dolgozóitól. Mint írták, a normatív támogatás nem fedezi a költségeket, a buszközlekedés rendszere megújításra szorul, a drága hitelből vett buszflotta nincs Pécsre szabva, és a Tüke Busz dolgozóinak bérére és a béremelésekre kevesebb forrás jutott az elvártnál.

Kifejtették: az összetett problémakör kezelésében elkötelezettek, ám az csak világos koncepció mentén, komplexen lehetséges. Kiemelt célnak tekintik egy a pécsiek igényeit valóban kiszolgáló, fenntartható buszközlekedés kialakítását, ennek pedig része az is, hogy kiszámítható, tervezhető jövőképet biztosítsanak a Tüke Busz dolgozói számára. Erre egy középtávú, hároméves bérmegállapodásban látják a megoldást.

Mint jelezték, január 31-éig nem lesz bérmegállapodás, mivel a város közgyűlése március 15-ig fog dönteni az idei költségvetésről, és addig felelőtlenség lenne bármiféle ígéret a Tüke Busz dolgozói felé. Közölték, ahhoz, hogy megalapozott döntések és kölcsönösen előnyös megállapodások születhessenek a pécsi közösségi közlekedésről, a bértárgyalások folytatására felhatalmazták a Tüke Busz Zrt. menedzsmentjét. Felszólította a szakszervezetet, hogy tartózkodjon a felelőtlen nyilatkozatoktól.