2019. május 24, péntek                                         Siklós Város független hírportálja

Szűrőbusz érkezik Siklósra


Életmód - 2018. május 31.
szerző: SH

orvos

A Siklósi Egészségfejlesztési Iroda Egészségnapjának programjaként megannyi előadáson, konzultáción vehetnek részt az érdeklődők, valamint az Országos Közegészségügyi Intézet üzemeltetésében működő egészségügyi szűrőbusz érkezik a kórház udvarára.

A június 7-i program alkalmával nőgyógyászati-, kardiológiai egyéni konzultációt, tanácsadást, arteriográfiás szűrést, valamint dietetikai és testmozgás tanácsadást biztosítanak az érdeklődőknek. A programokon és a szűrésen való részvétel ingyenes, de az érkező csoportoknak előzetes bejelentkezés szükséges a siklos.efi@gmail.com e-mail címen.

10 órától Egészségfejlesztési Iroda Oktatótermében nőgyógyászati egészségnevelés keretén belül célközönségként elsősorban a fiatal, tinédzser korosztály részére felvilágosító előadások veszik kezdetüket, személyes beszélgetések formájában adva át a szükséges ismereteket.
10:30-tól az egészségnevelő előadásokon vehetnek részt az érdeklődők a vezető halálokként szereplő szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának folyamatáról, jellegzetességeiről, a kialakuláshoz vezető kockázati tényezőkről, azok megelőzési és kezelési lehetőségeiről.
11 és 15 óra között a szűrőbusz fogadja az érdeklődőket.

A sikeres orvos-páciens együttműködés titka a megfelelő betegoktatás, egészségtudatosságra való nevelés, a betegségek felismerése, azokkal való azonosulás. Alapvető feltétel, hogy ismerni kell szervezetünk normális működését.

A program célja a legelterjedtebb betegségek prevenciója, az egészségtudatosság erősítése, a magyar lakosság népegészségügyi helyzetének javítása, a kistérségi területen egészségfejlesztési tevékenység végzése a lakosság számára.

Ennek keretén belül egészségnevelő előadások formájában tájékoztatják a lakosságot a vezető halálokként szereplő szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának folyamatáról, jellegzetességeiről, a kialakuláshoz vezető kockázati tényezőkről, azok megelőzési és kezelési lehetőségeiről. Nőgyógyászati egészségnevelés keretén belül célközönségként elsősorban a fiatal, tinédzser korosztály részére felvilágosító előadások, személyes beszélgetések formájában adnak át a szükséges ismereteket, hangsúlyozva a megelőzés fontosságát, lehetőségeit.

A szűrések közé tartozik a magas vérnyomás, cukorbetegség, hyperlipidaemia, elhízás, fizikai inaktivitás, dohányzás károsító hatásainak vizsgálata.