2020. április 1, szerda

Tesztrepülés közben zuhant le a Magnus gépe


Baranya - 2018. június 1.
szerző: SH

A szerencsétlenül járt gép a tragédia előtti napon - fotó: Kacsúr Tamás, 7800
A szerencsétlenül járt gép a tragédia előtti napon - fotó: Kacsúr Tamás, 7800

Tesztrepülés közben lezuhant csütörtök délelőtt a Magnus Aircraft eFusion típusú gépe Szalánta mellett – közölte a cég. A járműben utazó 61 éves és 42 éves férfi a helyszínen meghalt. A rendőrség légiközlekedés veszélyeztetése miatt indított büntetőeljárást.

Experimental – kísérleti – hirdeti a repülőgép oldalán a felirat. A gép, mellyel kapcsolatban múlt héten számoltunk be a gyár építéséről, csütörtök délelőtt két kör megtétele után segítségkérés nélkül lezuhant és kigyulladt. A kompozit anyagból és rendkívül tűzveszélyes akkumulátorok által hajtott elektromos járműből csak egy fekete olvadt halom maradt, a benne utazó két ember – egy 41 és egy 61 éves férfi – életét vesztette.

A gépen fedélzeti kamera is fel volt szerelve.

Szemtanúk szerint a gép a levegőben pörögni kezdett, majd a földbe csapódott ahonnan por, majd fekete füst szállt fel.

A délutánig tartó helyszínelés ideje alatt az 58-as út Pogány és Szalánta közötti szakaszát teljes szélességében lezárták. Jelenleg a forgalom – rendőri irányítás mellett – félpályán halad.

A gép a repülőtértől körülbelül másfél kilométerre, a főút keleti felén egy kukoricaföldre zuhant, a növények 5-10 méteres sugarú körben megégtek. A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a harkanyihirek.hu portállal délelőtt közölte, hogy a Magnus Aircraft Zrt. eFusion típusú gépe szenvedett balesetet. Sárkány Sándor tudomása szerint a balesetben két szerelő vesztette életét. Hozzátette, az oltásban több mint tíz tűzoltóegység vett részt.

A rendőrség szakértők bevonásával légiközlekedés veszélyeztetése miatt indított büntetőeljárást az ügyben.

A pécs-pogányi repülőtér szomszédságában szerdán tartották a Magnus Aircraft Zrt. repülőgépgyárának bokrétaünnepét. Az eseményen az épülő összeszerelő üzem legmagasabb pontjára kitűzött bokrétát a cég által gyártott két repülőgép is átrepülte.

fotó: Kacsúr Tamás

fotó: Kacsúr Tamás

fefkammagnus

fotó: Kacsúr Tamás