2019. június 16, vasárnap                                         Siklós Város független hírportálja

Tizenegy


Baranya - 2018. június 26.
szerző: SH

Záróest a X. Ördögkatlan Fesztiválon a szervezőkkel és a Kiscsillag zenekarral. Fotó: Kacsúr Tamás
Záróest a X. Ördögkatlan Fesztiválon a szervezőkkel és a Kiscsillag zenekarral. Fotó: Kacsúr Tamás

Valahol 2008-ban Kiss Mónika és Bérczes László úgy gondolta, hogy barátaikkal létrehoznak megyénkben egy mezítlábas fesztivált, ahol védnöküktől, Törőcsik Maritól lopott mottóval összegyűjtik a nem normális embereket. Vagyis azokat, akik nagyonis normálisak, csak éppen korszerűtlen módon a nyitottságot, kíváncsiságot, személyességet és minőséget képviselik, és akiknek értékrendjében előbbre van az emberség és a szeretet, mint a haszon. Kölcsönzik mindezt a két védnöktől, az első Ördögkatlant még megnyitó Cseh Tamástól és a már említett Törőcsik Maritól.

Tíz év alatt elkoptak az üdvözlő szavak. Az olvasó bólogat, mert jóindulatú, sőt talán szeret is bennünket, de hát mégiscsak a könyökén jön ki, hogy ünnep, meg nemnormális, meg a jobbikrészünk meg találkozás meg személyesség és így tovább. Nameghogy semmi jubileum. Tizenegyedik, nem kerek szám, csak olyan egy a sok közül.

Nézzük hát a Wikipediát, és íme az első megállapítás: A 10 és 12 között található természetes szám. Hát igen, megint tanultunk valamit. Miközben persze sokaknak beugrik azonnal: szóval lesz tizenkettedik?

Most már csak az ezotéria segít, még ha feláll is a szőr a hátunkon. És igen, az első szó: egyensúly. De hát ez tényleg telibe talál. Hisz mi mást csinálnak egész évben, mint egyensúlyoznak a fellépők között, a műfajok között, a nagymagyar szekértáborok között, és azt merik mondani, hogy az elmúlt tíz évben még nem zuhantak le, miközben a tükörbe is bele kell nézni.

Jólesőn kapaszkodnak a 11 másik értelmébe is, miszerint a számok összegének, a 2-nek is fontos jelentése van a 11-es kapcsán: kettősség, igazságosság, nyugalom, kedvesség, tapintat. Szívesen gondolnak önmagukra, de tudják: immár sokan vagyunk, nagyon sokan. Sokezren együtt egyensúlyoznak öt napon át, hogy a Katlan fennmaradjon a levegőben, akárha Cseh-Bereményi pohara a Frontátvonulásban.

A matematikus magyar író persze – név szerint ez esetben Esterházy Péter – csak mosolyog pátoszkereső fáradozásukon: hisz van-e felemelőbb, meghatóbb, katartikusabb egy jó kis primszámnál? Hát nincs. Bizony 11. Ördögkatlanból sincs másik, csak ez az egy: 2018. július 31. és augusztus 4. között.