2019. július 20, szombat                                         Siklós Város független hírportálja

Tízezrek tüntettek a kormány ellen Romániában


Nagyvilág - 2018. augusztus 11.
szerző: SH

romaniatunt188

Több ezer nyári szabadságra hazatért, külföldön dolgozó román vendégmunkás tüntetett este Bukarestben, követelve a Dăncilă-kormány lemondását, komoly összecsapások is történtek.

A demonstrálók  a Szociáldemokrata Párt (PSD), Liviu Dragnea pártelnök és Viorică Dăncilă miniszterelnök ellen léptek fel, de egyben szolidaritást vállaltak a Romániában másfél éve kezdődött korrupcióellenes megmozdulásokkal. Akkor szintén több tízezren vonultak utcára Románia megannyi nagyvárosában, hogy tiltakozzanak a kormány igazságügyi reformja és az adótörvények módosítása ellen.

A tüntetők a rendőrökkel is összecsaptak, kétszáz ember megsérült, köztük három rendőr. A csendőrség könnygázt vetett be, amikor a tüntetők néhány száz fős csoportja megpróbálta elfoglalni a kormány székháza előtti utat. A vizes palackokat és köveket is hajigáló tömeg ellen vízágyút is bevetettek, mígnem sikerült kiszorítani őket a Victoria-térről.

A bukaresti kormánnyal szemben álló jobboldali  Klaus Iohannis államfő Facebook-bejegyzésben ítélte el az erőszakot, szerinte a belügyminiszternek magyarázatot kell adnia a rendőrségi erőszakra.