2019. június 27, csütörtök                                         Siklós Város független hírportálja

Több ezer negatívot találtak egy pécsi padláson


Baranya - 2019. január 10.
szerző: SH

regikepek

Az 1920-as és 1940-es évek közötti időszakból származó, az akkori pécsi életet bemutató mintegy 5-7000 fotográfiai üvegnegatív került elő egy pécsi belvárosi ház padlásáról. A felvételeket – restaurálás után – egy honlapon mutatják be – közölték az értékmentésben részt vevők.

A különleges anyagot véletlenül találták meg egy, a történelmi belvárosban lévő épület padlásának egyik rejtett zugában. A becslések szerint 5-7000 darabra tehető üvegnegatívok készítője egyelőre még ismeretlen, de az eddigi vizsgálataik alapján feltehetően egy fotós több évtizedet átölelő életművéről lehet szó. A fotográfus kilétét szakértők bevonásával, levéltári kutatásokkal próbálják kideríteni.

Az eddig öt százalékban átnézett két világháború közötti képek között portrék, katonaportrék, elsőáldozási és esküvői fotók, valamint enteriőrök is találhatóak, de a leletek mintegy 20 százaléka darabokban került elő.

A feldolgozott anyagot a www.pecsanno.hu oldalon tervezik bemutatni, az első 500 felvételt várhatóan fél év múlva, ezt követően hetente hozzávetőlegesen száz képpel bővítik az állományt. A legérdekesebb fotókat a Nick Galériában, kiállításon is bemutatják, illetve fotóalbum formájában is megjelentetik majd.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere közölte, hogy a honlaphoz támogatást nyújt az önkormányzat.