2018. szeptember 23, vasárnap                                         Siklós Város független hírportálja

Túlszámlázás: több mint 274 milliót fizettek vissza a szemétszállító cégek


2017. szeptember 18.
szerző: SH/MTI

szemetes-kuka

Idén az első fél évben több mint 274 millió forintot fizettek vissza a szemétszállító cégek a fogyasztóknak jogszabálysértő díjak alkalmazása miatt. A szolgáltatást végző vállalkozások díjszabását a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) díjfelügyeleti eljárás keretében továbbra is folyamatosan ellenőrzi.

A MEKH szerint a települési hulladékgyűjtést végző szolgáltatók jogszabálysértést követnek el, ha a megengedettnél nagyobb összegű számlát állítanak ki a szolgáltatás igénylőinek. A jogszerűtlen díjszabást alkalmazó cégeket a hivatal határozatban szólítja fel, hogy a jogszabálysértő díjból származó többletbevételeik jegybanki alapkamattal növelt összegét fizessék vissza – írták.

Felidézték, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal évente javaslatot tesz a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj mértékére, emellett díjelőkészítési és díjfelügyeleti tevékenységet is végez: utóbbi keretében ellenőrzi a közszolgáltatási díjra vonatkozó rendelkezések betartását, jogsértés esetén pedig a jogszabályban meghatározott jogkövetkezményeket alkalmazza.