2019. augusztus 19, hétfő                                         Siklós Város független hírportálja

Többletrészt vállal az önkormányzat, hogy megújulhasson az épület


Helyi hírek - 2018. szeptember 14.
szerző: SH

belvarosiaruhaz

Renoválhatják a tégláig lecsupaszodott volt belvárosi ABC, jelenleg kínai áruház üzletének otthont adó Felszabadulás utcai épületet. Az ingatlanban az önkormányzatnak több mint 65 százalék tulajdonrésze van, míg a további hányad négy lakás tulajdonosa között oszlik el.

Mint Bacsa Levente, a Pénzügyi és Városüzemeltetési Osztály vezetője legutóbbi testületi ülésen ismertette, az ingatlan városi tulajdonrészét egy lakás, egy üzlet és raktár jelenti. A renoválás várható összege bruttó 29 millió forint. Ez a védettségi előírásoknak megfelelően a közös homlokzat sérült tégláinak elbontását, a falazat megtisztítását, a felület konzerválását és a sérült elemek pótlását, impregnálását, patinázását, valamint a bejárati kapu helyreállítását és nyílászárócseréket jelent.

Tulajdoni arányoknak megfelelően ez az önkormányzat számára 20, a lakástulajdonosok számára összesen 9 millió forint költséget takar, ami a lakások értékéhez viszonyítva aránytalanul magas. A lakók egy meglévő felújításra szánt összeg mellett egyéb forrást is hajlandóak az épületükre fordítani, ám lehetőségeik kimerítése után még mindig hiányzik az arányosított költségek rájuk eső részéből ötmillió forint.

Miután Bacsa Levente jelezte, az idei évben nem megvalósuló, ám önerőként elkülönített összeggel bíró pályázat költségvetési sorában találtak a renoválásra átcsoportosítható fedezetet, a testület csütörtök esti ülésén arról határozott, hogy saját tulajdoni hányadát meghaladó részként átvállalja ezt az ötmillió forintot.

A belvárosi rekonstrukció utolsó szakaszával nagyobb lett a kontraszt – fogalmazott Mojzes Tamás képviselő a felújításra szoruló homlokzatokra mutatva, míg Mikola János alpolgármester szerint a tervezett renoválás a többi ingatlantulajdonos előtt is jó példával jár a belváros képének javítására.

Dr. Halmos Barbara aljegyző a városképi rendeletre emlékeztetett: az építési engedély nélküli homlokzatfelújítás bejelentési eljárásra kötelezett, de a hivatal munkatársai és a főépítész szakmai segítségével hétfőnként ingyenes konzultációra van lehetőség a kérdésében, ahol az érdeklődők részletekbe menően kaphatnak tájékoztatást a lehetőségeikről.

Zádori Tivadar és Vida Dezső képviselők jelezték, az épületek munkálatait a városkép megőrzése érdekében morálisan, a szükséges engedélyekkel is segíteni kell.