2020. július 11, szombat

Többmilliónyi támogatást kaptak a baranyai tűzoltóegyesületek


Régió - 2020. május 11.
szerző: SH/OKF

tuzolto-csatlakozok

Az idei esztendőben száztizenöt önkéntes mentőszervezet jut pályázati támogatáshoz központi forrásból, ebből Baranya megyébe 11 egyesület számára 2,8 millió forint jut.

Az erre vonatkozó döntést május 8-án hagyta jóvá a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója.

Az önkéntes mentőcsoportok megalakítását és működésük szervezett kereteinek megteremtését nyolc évvel ezelőtt kezdeményezte a katasztrófavédelem. A központi, majd a területi rendeltetésű mentőszervezetek megalakítása és minősítése után a járási és települési szintű szervezeteket hívták életre. Ezek a csapatok ma már jól kiegészítik a hivatásos katasztrófavédelem munkáját, képesek hatékonyan, a hivatásosok irányítása mellett működni.

Az önkéntes mentőszervezetek erősítésének elsődleges célja a települések önvédelmi képességének növelése volt. A szervezetek bevonásával nő azoknak a létszáma, akik helyben vállalhatnak szerepet a károk, különös tekintettel a viharkárok felszámolásában és a helyreállítási munkálatokban. Jelenleg országosan több mint húszezer önkéntes áll beavatkozásra készen az emberek biztonsága érdekében.

A mentőszervezetekben tevékenykedők létszámának növekedésével arányosan a beavatkozások száma is emelkedett, 2019-ben már háromszáz katasztrófavédelmi műveletben vettek részt az önkéntes mentőszervezetek. A beavatkozásokhoz azonban nemcsak elhivatottságra és szakmai tudásra, hanem megfelelő felszereltségre, a kor kihívásainak megfelelő technikai eszközökre is szükség van.

A korábbi évekhez hasonlóan a katasztrófavédelem 2020-ban is kiírta azt a pályázatot, amely az önkéntes mentőszervezetek tevékenységéhez kapcsolódó technikai eszközök, működési költségek finanszírozására, védőruházattal való ellátásukra, valamint a mentőszervezet tagjai oktatásának, vizsgáztatásának támogatására nyújt lehetőséget a központi költségvetésből.

Baranya megyében tizenegy mentőszervezet, összesen 2.801.416 forint összegű támogatásban részesült; a Palkonya Települési Mentőcsoport, Szent Flórián Önkéntes és Ifjúsági Tűzoltó Egyesület 515 ezer, a hosszúhetényi Pécsi Járási Mentőcsoport, Önkéntes Tűzoltó Egyesület 488 ezer, a Szigetvári Települési Mentőcsoport, Szigetvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület 310 ezer, a Bóly Települési Mentőcsoport, Bólyi Polgárőr Egyesület 248 ezer, a Bóly Járási Mentőcsoport, Szederkényi Polgárőr Egyesület 138 ezer, a Mecsek Mentőcsoport, Pécsi Kutató-mentő és Tűzoltó Egyesület 32 ezer, a Mecsek Mentőcsoport, Baranya Megyei Polgári Védelmi Szövetség 350 ezer, a majsi Mohácsi Járási Mentőcsoport, Önkéntes Tűzoltó Egyesület 147 ezer, a Kökény Települési Mentőcsoport, Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület kerek 100 ezer, valamint a Pécsváradi Járási Mentőcsoport, Mecseknádasdi Tűzoltó Egyesület 350 ezer forintot kapott.