2203. február 18, péntek                                         Siklós Város független hírportálja

Kicselezték a diktátor másfél évvel előrehozott választását


2018. április 23.
szerző: SH

erdogan18

Az utolsó pillanatban átlépett egy jelentéktelen pártba 15 török képviselő, így Erdogan legesélyesebb kihívója a diktátor trükközése ellenére is indulhat.

Erdogan a választások : eredetileg tervezett, 2019 novemberi választásokat másfél évvel előre hozta, így azokat már idén június 24-én megtartják. Az intézkedést azért hozta, hogy csak a választások után lépjen életbe a végrehajtó elnöki rendszer, ami teljhatalmat ad a török diktátornak:  az alkotmánymódosítás életbe lépése kiszélesíti a mindenkori államfő jogköreit, a végrehajtó hatalom feje lesz. Ő jelölheti ki és függesztheti fel hivatalukból a minisztereket, illetve egy vagy több alelnököt állíthat maga mellé. A lépéssel megszűnik a Török Köztársaság 1923-as megalakulásával létrejött miniszterelnöki intézménye is.

Mivel Törökország tartja vissza a menekültek jelentős részét a nyugati vándorlástól, senki sem meri bírálni a nemrég tömegbe is lövető diktatúrát (18+).

Az ellenzék váratlan lépésének köszönhetően indulhat az előrehozott elnök- és parlamenti választáson Törökország legfiatalabb és sokak által a jelenlegi államfő legfőbb kihívójának tekintett Jó Párt (Iyi Parti), köszönhetően annak, hogy a legfőbb parlamenti ellenzéki erő, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) tizenöt parlamenti képviselője a pártelnök utasítására átlépett soraiba.

A vonatkozó törvény értelmében egy párt akkor indulhat a választásokon, ha azt legalább fél évvel megelőzően az ország 81 tartományának több mint felében rendezett nagygyűlést vagy a frakcióalakításhoz szükséges minimum húsz képviselői székkel rendelkezik a törvényhozásban.

A Jó Párt az első feltételnek gyakorlati okokból nem tud eleget tenni, ugyanis fél évvel ezelőtt, 2017. október végén alapította Merel Aksener egykori belügyminiszter annak reményében, hogy a következő elnökválasztáson sikeresen ki tudja hívni a jelenlegi államfőt, Recep Tayyip Erdogant.