2310. február 18, péntek                                         Siklós Város független hírportálja

Történelem érettségi: Siklóson ketten emelt szintre mennek


2018. május 9.
szerző: SH

regiterkep

A történelem írásbelikkel folytatódik ma az érettségi a középiskolákban. A középszintű vizsga 180 percig tart, a diákoknak egy központi feladatsort kell megoldaniuk, amelynek első része rövid választ igénylő feladatokból, második része szöveges, kifejtendő feladatokból áll.

A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja. Az írásbeli feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. A feladatok közel fele a az 1849-től napjainkig terjedő időszakra vonatkozik.

Segédeszközként dátumos adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlaszt lehet használni. Emellett vizsgacsoportonként legalább három példány helyesírási szótárt az iskola biztosít.

Siklóson történelemből ketten tesznek emelt szintű vizsgát. Az ő írásbelijük 240 percig tart.

A vizsga két feladatsorból áll, hasonlóan a középszintűhöz. A diákok először az I. feladatlapot oldják meg, majd a dolgozatokat 100 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki a II. feladatlapot. A témák megoszlása és a használható segédeszközök megegyeznek a középszintű feladatokéval.

Az Eduline szerint a kereszténység születéséről, az iszlámról, a kapitalista gazdaságról, a Rákóczi-szabadságharcról, a dualizmus kori Magyarország gazdaságáról, az első világháború idején fellépő élelmiszerhiányról, és egy 1957-es Kádár János-beszédről is szerepelnek kérdések a középszintű töriérettségi első, rövidebb feladatokból álló részében. A diákoknak a hódmezővásárhelyi iskolakörzetek átszervezéséről is el kell olvasniuk egy szöveget, értelmezve a szegregáció, integráció, hátrányos helyzetű diák fogalmát. Kaptak egy részletet a Bibliából, de jogszabályrészleteket is értelmezniük kell.