2019. február 20, szerda                                         Siklós Város független hírportálja

Totális megfigyelés – tiltakozik a DK


2017. augusztus 8.
szerző: SH

biztonsagikamerak-terfigyelo

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is tiltakozik azon törvénytervezet ellen, ami lehetővé tenné az állampolgárok kontroll nélküli megfigyelését. A belügyi szerveket titkos adatgyűjtésre alkalmas megfigyelőhálózathoz juttató rendelet a nemzetbiztonsági bizottságban is napirendre kerülhet.

A tervezet értelmében a jövőben a különböző szervek által készített kép- és hangfelvételeket is központi helyen lehetne tárolni. A szolgáltatót az állam jelölné ki, a tervezetben erre vonatkozó passzus nem szerepel. Az érintett felvételek között van például a rendőrség közrendvédelmi kamerahálózata, a közterület-felügyelet által üzemeltetett rendszerek vagy bármilyen térfigyelő hálózat, de az útdíjrendszer kamerái is. Az adatvédelmi biztos szerint ez komoly visszaélésekre adhat okot.

A Demokratikus Koalíció felszólította a Belügyminisztériumot, hogy vonja vissza a törvénytervezetét, rámutatva, annak több pontját Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos is kritizálta. A párt társelnöke, Niedermüller Péter kijelentette, amennyiben nem vonják vissza a javaslatot, és azt változatlan formában elfogadja a parlament, az Európai Bizottsághoz fordulnak.