2019. január 22, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Tovább húzódik a Kanizsai sportcsarnok felújítása


2018. március 31.
szerző: SH

kanizsai-sportcsarnok

Nemhogy tavaly év végére nem készült el, de az építőiparban tapasztalható áremelkedés és az elégtelen műszaki felmérés miatt szerződéskötés előtt visszalépett a felújításra ajánlatot tevő vállalkozó is, ezért új pályázatot írnak ki a Kanizsai sportcsarnokának felújítására.

Az állítólag három százalékos infláció mellett a választások környékén induló beruházások durván megdobták az építőipar árait: akár 20-30 százalékos áremelkedést is tapasztalhatunk az egyes területeken.

Ennek áldozata lett a Kanizsai sportcsarnoka is, ami 2016-ban kapott nettó 30 millió forintos lehetőséget a megújulásra, ám a kiírt pályázat nyertes vállalkozója jelezte: visszalép, mert ennyiből nem tudja megvalósítani. Ennek oka az áremelkedések mellett a folyton beázó tető állapota, mely – mint azóta kiderült – lényegesen nagyobb hibát rejt, mint amit korábban hittek.

A közel 3 millió forinttal 11-ről 14 millióra emelkedett 30 százalékos önerő mellett a beruházás mintegy 60 milliósra cseperedett. A képviselő-testület határozata szerint a többletforrást a Távhő végelszámolásából fedezik majd, addig a költségvetés általános tartalékából előlegezik meg. A pályázat újból ki lesz írva, amit továbbra sem a város, hanem központi irányítással vezénylik.

Az építőipari drágulás – mely az anyagárak mellett a munkadíjakra is vonatkozik – Harkányban is éreztette hatását, ahol a fürdőfejlesztés lépéseit kellett újragondolni. Az ország- és megyeszerte is tapasztalható jelenséggel kapcsolatban Mojzes Tamás fideszes képviselő jelezte: a megyei önkormányzat gyűjti azokat a fejlesztéseket, ahol a döntéskor felmért és a megítélt támogatáshoz képest jelentős drágulás volt, és szeretnék ezeket valamilyen formában egyensúlyba hozni.

Pataki Gabriella jelezte: legutóbb már felmérték a tetőszerkezetet, és meghatározták a szükséges munkálatokat, hogy az soha többet ne ázzon be. A költségek növekedésén túl azt is megállapították, hogy az eredetileg felmért 50 négyzetmétert érintő javítási igény a duplájára emelkedett – tette hozzá a Kanizsai Dorottya Általános Iskola igazgatója.

Vaktában szavazgatunk 60 millióról, melyhez a város hozzájárulása majdnem 15 millió – fogalmazott Reitz Emilné képviselő, a pénzügyi és gazdasági bizottság elnöke. Mint rámutatott, a Magyar Kézilabda Szövetség által koordinált pályázat kapcsán még semmilyen felmérést, tervet, költségvetést nem látott a testület, így bár tökéletesen egyetért a szükségességével, számos más területen is kétségekkel tekint a beruházásra.

Balázsné Kérth Ibolya kabinetvezető rámutatott: a felújítás lebonyolítása ugyan valóban nem az önkormányzat kompetenciája, de jobban jár vele az intézmény, ha lesz egy mindenre kiterjedő kivitelezés, mintha félkész munkát végeznének az eredeti elképzeléseket követve.