2018. augusztus 20, hétfő                                         Siklós Város független hírportálja

Tovább húzódik a Kanizsai sportcsarnok felújítása


2018. március 31.
szerző: SH

kanizsai-sportcsarnok

Nemhogy tavaly év végére nem készült el, de az építőiparban tapasztalható áremelkedés és az elégtelen műszaki felmérés miatt szerződéskötés előtt visszalépett a felújításra ajánlatot tevő vállalkozó is, ezért új pályázatot írnak ki a Kanizsai sportcsarnokának felújítására.

Az állítólag három százalékos infláció mellett a választások környékén induló beruházások durván megdobták az építőipar árait: akár 20-30 százalékos áremelkedést is tapasztalhatunk az egyes területeken.

Ennek áldozata lett a Kanizsai sportcsarnoka is, ami 2016-ban kapott nettó 30 millió forintos lehetőséget a megújulásra, ám a kiírt pályázat nyertes vállalkozója jelezte: visszalép, mert ennyiből nem tudja megvalósítani. Ennek oka az áremelkedések mellett a folyton beázó tető állapota, mely – mint azóta kiderült – lényegesen nagyobb hibát rejt, mint amit korábban hittek.

A közel 3 millió forinttal 11-ről 14 millióra emelkedett 30 százalékos önerő mellett a beruházás mintegy 60 milliósra cseperedett. A képviselő-testület határozata szerint a többletforrást a Távhő végelszámolásából fedezik majd, addig a költségvetés általános tartalékából előlegezik meg. A pályázat újból ki lesz írva, amit továbbra sem a város, hanem központi irányítással vezénylik.

Az építőipari drágulás – mely az anyagárak mellett a munkadíjakra is vonatkozik – Harkányban is éreztette hatását, ahol a fürdőfejlesztés lépéseit kellett újragondolni. Az ország- és megyeszerte is tapasztalható jelenséggel kapcsolatban Mojzes Tamás fideszes képviselő jelezte: a megyei önkormányzat gyűjti azokat a fejlesztéseket, ahol a döntéskor felmért és a megítélt támogatáshoz képest jelentős drágulás volt, és szeretnék ezeket valamilyen formában egyensúlyba hozni.

Pataki Gabriella jelezte: legutóbb már felmérték a tetőszerkezetet, és meghatározták a szükséges munkálatokat, hogy az soha többet ne ázzon be. A költségek növekedésén túl azt is megállapították, hogy az eredetileg felmért 50 négyzetmétert érintő javítási igény a duplájára emelkedett – tette hozzá a Kanizsai Dorottya Általános Iskola igazgatója.

Vaktában szavazgatunk 60 millióról, melyhez a város hozzájárulása majdnem 15 millió – fogalmazott Reitz Emilné képviselő, a pénzügyi és gazdasági bizottság elnöke. Mint rámutatott, a Magyar Kézilabda Szövetség által koordinált pályázat kapcsán még semmilyen felmérést, tervet, költségvetést nem látott a testület, így bár tökéletesen egyetért a szükségességével, számos más területen is kétségekkel tekint a beruházásra.

Balázsné Kérth Ibolya kabinetvezető rámutatott: a felújítás lebonyolítása ugyan valóban nem az önkormányzat kompetenciája, de jobban jár vele az intézmény, ha lesz egy mindenre kiterjedő kivitelezés, mintha félkész munkát végeznének az eredeti elképzeléseket követve.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.