2020. február 17, hétfő

Trágyalébe fulladt – felfüggesztettet kapott a villánykövesdi sertéstelep gondatlan vezetője


Baranya - 2019. szeptember 20.
szerző: SH

diszno

A Pécsi Törvényszék halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt hat hónap fogházra ítélte azt a nőt, aki miatt egy nő a villánykövesdi disznótelep szennyvízaknájába fulladt. Az ítélet végrehajtását egy évi próbaidőre felfüggesztették.

A vád szerint D.I. a villánykövesdi sertéstelep vezetője volt, így feladatai közé tartozott a telephely működtetési feltételeinek megszervezése, a telephely karbantartása, továbbá a telephelyen dolgozó állatgondozók és karbantartók munkájának irányítása. E feladatkörében viszont nem gondoskodott a szennyvízülepítő aknák és fedőlapjaik biztonságáról, az aknafedő lapok állékonyságának felülvizsgálatáról, folyamatos karbantartásáról, javításáról, cseréjéről, illetve azok elkerítéséről, a beesési veszély elhárításáról, illetve a beesési veszély elhárítása érdekében figyelmeztető, biztonsági jelzések elhelyezéséről sem, valamint felróható volt számára az is, hogy az aknák közelébe bárki bejuthatott.

Így történhetett meg, hogy egy nő valamikor 2016. december 3. és 14. között átmászott a telep kerítésen és az egyik akna korhadt, hiányos deszkateteje beszakadt alatta. A nő az aknába zuhant és belefulladt a trágyalébe.

Maradványaira csak hetekkel később találtak rá, a telep üzemeltetője ellen ekkor indult eljárás. Az ügyben a Siklósi Járásbíróság február közepén már hozott egy ítéletet, melyet most másodfokon Pécsen bíráltak felül.