2019. január 17, csütörtök                                         Siklós Város független hírportálja

Tudja meg, kik lettek a Szent György-napi Borverseny nyertesei


2016. április 25.
szerző: SH

Szent György Napi Borverseny - fotó: Kacsúr Tamás

Hét bizottság bírálta a borokat a XXXIII. Szent György-napi Borverseny alkalmával. A Tenkes kapitánya bora címet a Ruppert borház nyerte el a 2012-es Villnyi Franc-jával. Nagy Aranyérmet Meszlényi Ferenc Merlot, Günzer Zoltán Günzer Chardonnay, Günzer Tamás Pincészete Rosé, Maul Zsolt Solar és a Vylyan Pincészet Villányi Syrah bora nyert.

 I. bizottság

Romsits László vezetésével Olaszrizling borok kóstolásával kezdtek. A többség tiszta illatú és zamatú volt de több borból hiányzott a kellő intenzitás és élénkség. Néhány boron- valószínűleg a 2015-ös évjárat hatásaként – megjelent a tipikus korai öregedés tünete. A kénezés mértéket és az erjedés kézbentartását lehetne finomítani.

A másik nagy blokkban Cabernet sauvignon borokat kóstoltak. A 2015-ös borok bíztatóak, de nyersek, a 2014-es borok nyersek, zöldek, túl tanninosak. A 2013-as évjárat már fejlettebb de még mindig nem kész. A 2012-ből származó borok kiegyenlített minőséget és jó érettséget mutattak.

II. bizottság

Bock József irányításával változatos fajtakört bírált. A Rajnai rizlingek minősége változó volt. Szép és apróbb illat-ízhibákkal rendelkező borok váltogatták egymást.

A királyleánykák hozták a formájukat. A Sauvignon borok kiegyensúlyozottak, a Traminik középszerűek vagy gyengék voltak. A sillerek közül egy Kadarka emelkedett ki. A Merlot borok i igen vegyes képet mutattak, egy 2015-ös bizonyult a legjobbnek, maga mögé utasítva a 2012-es borokat.

Az évjáratra a gyümölcs ízek jellemzőek. Összességében kevesebb hibás bor került a terítékre mint a korábbi években. A rendezés jó volt.

III. bizottság

Jeckl Béla elnökletével a Chardonnay borokkal kezdett. Fiatal és évjáratos borok egyaránt szerepelt a kínálatban. Általában jó alapanyagok voltak. Egy nagy arany és négy arany született.

Az Irsai Olivérek áldozatul estek az évjáratnak. Igazán különleges nem volt köztük és ha megcsúszott a szüret a savhiány miatt kevéssé maradtak élvezetesek.

A vörös küvék közül a 2015-ös évjárat ígéretes alapanyagnak bizonyult. A fejletlenség miatt ez aranyérmekben még nem kimutatható. Különösen a 2012-es évjáratból viszont már nagyon szép borokat bírált a bizottság. Feltűnően kevés volt a hibás bor, a bírálat feltételei kiválóak voltak.

IV. bizottság

Tiffán Ede irányította a szakmai munkát. A Zöld veltelinik kóstolása nem sok örömet okozott, durva savak és az elegancia hiánya volt jellemző. Az Ottonel muskotályok arról győzték meg

a bizottságot, hogy a fajta nem ide való. Vagy száraz, de túl lágy, vagy édes és gejl borokat kaptak. A savhiány komoly gond.

A Bíborkadarkák ismét igazolták, hogy önálló fajtaborként nem állják meg a helyüket.

A Pinot noir borok közül is csak egy volt kifogástalan és a más fajták esetén kiváló 2012-es borok sem voltak meggyőzőek.

A 2015-ös Kékfrankosok egy kivétellel szürkék és unalmasak voltak a 2013-2012 évjárat borai kapták az aranyérmeket.

V. bizottság

Hárs Tibor vezette a bírálókat. Szürkebarátból szép volt a felhozatal. A gyöngyöző borok bírálata rámutatott arra, hogy sokan tévesen azt hiszik, ha megszénsavaznak egy kicsit halványabb bort az attól jó lesz. Pedig ellenkezőleg, a szénsav felszínre hozza a hibákat, széteshet a bor, vagy a fajtakarakter veszhet el. Az elegáns gyöngyözőbor titka, hogy speciálisan erre a célra kell készíteni a bort, már a szürettől.

A Potigieserek számára inkább csak ezüstérmek teremtek. Egy-két Brettanomyces-es bor is becsúszott.

A Zweigeltek nem voltak kiemelkedők. A Shyra borok szép érett karaktert mutattak, különösen az érlelés révén gazdagodtak.

Szerencsére kevés volt a szerény minőségű bor, nem tapasztaltak tendenciózus technológiai hibákat.

VI. bizottság

Kunszeri Miklós elnökölt. A fehér küvék általában jó összeállítások voltak, nem uralta egyetlen fajta karaktere a borokat. Inkább a neutrális borkaraktert részesítették előnyben és kevesebb volt a muskotály jelleggel mesterségesen felturbózott bor.

A rozék szakszerű technológiával készültek, de kevés volt az igazán élményt adó. A 2015-ös borok szép színekkel rendelkeznek. A kénezés jól sikerült az idén. 1 nagyarany és 6 arany született.

VII. bizottság

Ipacs-Szabó István irányítása mellett a Hárslevelűkkel kezdtek. Szögletes, nyers, nem jó hordóhasználat miatt diszharmónikus borokat kaptak. Nem ártana a borkezelés koncepcióját már a kezdeteknél meghatározni.

A rozék itt is erős ezüstöt hoztak, egy-két kissé megosztó bor is akadt.

A Cabernet Franc fajta nagyon jól szerepelt. A 2015-ös borok még fiatalok, kicsit vékonyabbak, de a gyümölcsösségük révén kedvesek. A 2014-es borok az évjárathatás miatt nem jók.

A 2013-as évjárat még érlelésre szoruló, de kiváló alapanyagú borokkal jelentkezett. A 2012-es borok viszont már nagyon szépek. Jó iránynak tűnik, hogy vastag, sűrű tanninbombák helyett, jól iható, gyümölcskarakterben gazdagabb borok felé mozdult el a technológia

Fontos lenne, hogy a termelők már a nevezéskor is használják a Villányi Franc márkát és ezzel is erősítsék a megindult márka kialakítását, a fogyasztókban az érdeklődés felkeltését.

Talán az sem a véletlen műve, hogy a Tenkes kapitánya bora is ebből a fajtából került ki.

A verseny feltételei kiválóak voltak. Egy bizottságra 30-33 bor jutott. Az anonimitás révén minden bor egyenlő eséllyel indult. A besorolás, a minták előkészítése jó volt. A gyakorlott bírálók, neves elnökök személye garancia a szakmai tartalomra. Tapintható a technológia fejlődése és a szakmaiság javulása a kisebb pincészetek esetében.