2020. június 2, kedd

Tudja mit kell tenni, ha fészekből kiesett fiókát talál?


Baranya - 2017. július 18.
szerző: SH

madarfioka-feszek

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata havonta 15-20 alkalommal kap értesítést sérült védett állatokkal kapcsolatban. A megkeresés néhány esetben személyes, amikor beviszik az igazgatósághoz az állatot, de gyakoribb a telefonos jelentkezés.

Ilyen esetekben nagyon fontos, hogy a bejelentő pontos leírást adjon az állatról, illetve annak helyéről. Amennyiben megfogta az állatot, a természetvédelmi őr kiérkezéséig tanácsot kap, hogy hogyan helyezze el, illetve mit tegyen vele – tudatja az igazgatóság. Sérült madárnál célszerű egy olyan papírdobozba helyezni, amiben nem tud vergődni, illetve sötétben tud lenni. Ezután a dobozt árnyékos, zavarásmentes helyre kell helyezni. A befogott állatok ellátása az állapotuktól függ.

Gyakori a fészekből kiesett fióka, amelyik nem sérült meg. Ezek a madarak vagy visszakerülnek a fészekbe, vagy ha ez nem lehetséges, pár napos gondozás után elengedésre kerülnek. A sérült állatokat a természetvédelmi őr elszállítja valamelyik repatriáló telepre, ahol állatorvosi kezelést kapnak. Itt dől el, hogy később elengedésre kerülnek, vagy, ha annyira sérültek, hogy képtelenek az önfenntartásra, akkor végleg a telep lakói maradnak.

Az állatok egy része nem igényel semmilyen kezelést, ezeket természetes élőhelyükre kihelyezik, mint a siklók, denevérek. Ezeknél az állatcsoportoknál gyakori, hogy az állatot csak látták az emberek a lakóhelyükön, de a tájékozatlanságból fakadó félelem miatt kihívják a természetvédelmi őrt. Legtöbb esetben már nincs is ott az állat. Ilyenkor tájékoztatjuk a kiértesítő személyt, hogy mi helyes magatartás, ha ilyen állatokkal találkoznak.

Júniusban 17 alkalommal riasztották a természetvédelmi őröket a Dél-Dunántúlon, melynek során négy fészekből kiesett fehér gólyát, és két vörös vércsefiókát sikerült a fészekbe visszahelyezni, illetve ellátni, de sikerült megmenteni egy erdei fülesbaglyot, egy szürkegémet, mezei veréb fiókákat, héját, törpegémet, molnárfecske, füstifecske és sárgarigó fiókákat, két egerészölyvet, egy kuvikot, valamint denevéreket és siklókat fogtak be.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszoglálathoz a 06/72/517-200 központi számon keresztül fordulhat.