2019. január 22, kedd                                         Siklós Város független hírportálja

Tüntetések Palesztinában – kihirdették a harag napját


2017. december 9.
szerző: KT

20171209_092416

Sok ezer palesztin tüntetett pénteken a muzulmán pihenőnapon a mecsetek elhagyása után Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemről hozott döntése ellen, több tucat helyen voltak összecsapások az izraeli biztonságiakkal, ketten meghaltak, több százan megsebesültek.

Tüntetések törtek ki Ciszjordániában, Jeruzsálemben és a Gázai övezetben is, mvel az Amerikai Egyesült Államok Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának.

Több tucat helyen voltak összecsapások a palesztinok és az izraeli katonák között, akik gumilövedékekkel és villanógránátokkal próbálták oszlatni a tiltakozó tömegeket.

A gázai palesztin hatóságok tájékoztatása szerint Hán Junisz közelében egy harmincéves férfit lőtt agyon az izraeli hadsereg, és később egy másik férfi is belehalt a sérüléseibe. Az övezetben legalább harmincöt sérültről érkezett hír. Ciszjordániában és Jeruzsálemben a Palesztin Vörös Félhold közlése szerint 245-en sérültek meg.

A Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő, és az amerikai nagykövetséget a városba költöztető döntés miatt péntekre meghirdetett “harag napján” az izraeli biztonságiak gumilövedékekkel és villanógránátokkal próbálták oszlatni a tiltakozó tömegeket.

Az izraeli hadsereg tizenkét sebesültről és hat letartóztatottról számolt be, de a palesztin egészségügyi minisztérium száz tüntető kórházba szállításáról adott hírt. Beszámolójuk szerint huszonhárom esetben nem életveszélyes, lőtt sebesüléseket láttak el.

Jeruzsálemben az Al-Aksza mecsetnél nem vezettek be korlátozó intézkedéseket, és a közrádió szerint viszonylagos nyugalomban ért véget a pénteki ima. A muzulmán hívők nagy számban jelentek meg a mecsetnél és a Damaszkuszi kapunál, izraeli zászlót is égettek, azt kiabálták, hogy mártírként halunk meg, Izrael számára nincs hely.

Több mint harminc helyen került sor tömegoszlatásra Ciszjordániában. Jelentős számban demonstráltak Betlehem határánál Ráchel sírjánál, Al Arubnál, Túl-Karmnál, Kalandiánál és Beit Ummarnál, illetve hat helyen is a Gázai övezet határához vonult több ezer, köveket dobáló és gumiabroncsokat égető tüntető.