2020. július 10, péntek

Új áron használt helikopterek – a rendőrséghez kerül a légimentés


Gazdaság - 2018. április 22.
szerző: SH

400agyas_helikopter_TV-torony_web

Legkésőbb augusztus végéig a rendőrség irányítása alá kerül a légimentés – áll a Magyar Közlöny legfrissebb számában. A Pintér Sándor parancsait követő egyenruhások fogják majd biztosítani a helikoptereket, pilótákat és a műszaki személyzetet.

A kormányhatározat szerint több mint 13 milliárd forintot biztosítanak a rendőrség számára elkülönített keretből arra a kilenc 8-10 éves használt helikopterre, amelyet a norvégektől vennének meg.

Egy új mentőhelikoptert körülbelül ötmillió euróért, azaz 1,6 milliárd forintért lehet megvásárolni a gyártótól, a keretből tehát 8-9 új gép jönne ki.

A kormány még márciusban kapott menetességet a közbeszerzési törvény hatálya alól a honvédelmi és rendészeti bizottság egyik zárt ülésén több mint 600 milliárd forint értékű vásárlásra. Akkor már lehetett tudni, hogy a norvég légimentők 7-14 éves, EC135P2 és P2+ típusú helikoptereire alkudoznak. A most megjelent határozat szerint április végéig szerződést kell kötni.

A légi mentési feladatokat nyár végéig még az Országos Mentőszolgálat önálló cége, a Légimentő Nonprofit Kft. látja el egy osztrák cégtől 2006 óta bérelt hét darab EC135T2 helikopterrel. Az eredetileg tíz évre tervezett üzemet 2015-ben megpályáztatták, de a tendert az utolsó pillanatban visszavonták, és határozatlan időre írtak alá újabb szerződést.

Tudta? A hazai légimentés életében eddig egyetlen alkalommal, 2006-ban állt csak szolgálatba új helikopter.