2020. november 30, hétfő

Új békát adott a tudománynak egy magyar kutató csoportja


Tudomány - 2017. október 25.
szerző: SH/MTI

fotó: Novataxa
fotó: Novataxa

Még érintetlen esőerdőfoltokat járt be a Vörös Judit vezette expedíció Brazília keleti partján húzódó atlanti esőerdőben, ismeretlen békák után kutatva. A tudomány számára eddig ismeretlen levelibékafaj került elő.

A most leírt faj a levelibékafélék családjába  tartozik, és a Phyllodytes amadoi nevet kapta Jorge Amado brazil modernista író után. A Phyllodytes nemzetség legkisebb faja került ezzel elő, amely mindössze két centiméter hosszúra nő és kizárólag a broméliák levelei között összegyűlt vízben fordul elő. A fajleírásról a Zootaxa nevű rangos folyóiratban számoltak be a kutatók.

A kétéltűek az egyik legsérülékenyebb állatcsoport; az eddig leírt több mint 7500 faj legalább felének csökkennek az állományai, egyharmadukat kihalás fenyegeti. Ugyan a kétéltűek 300 millió éve élnek a Földön, az elmúlt pár évtizedben az emberi tevékenység hatására felgyorsult a pusztulásuk, mára mintegy 200 olyan fajról lehet tudni, amely végleg eltűnt, élőhelyeik tönkretétele vagy rejtélyes betegségek terjedése miatt.

Ennek ellenére még mindig előfordul, hogy új fajok kerülnek elő olyan területekről, amelyek nehezen hozzáférhetőek vagy ritkán kutatottak. Ilyen például az Amazonas vidéke vagy az atlanti esőerdő, amely Dél-Amerika keleti partján húzódik végig.

Az új békafajt is itt, az atlanti esőerdő egyik élőhelyfoltján találták meg a kutatók, akik csoportját és az új faj leírását Vörös Judit vezette. A Magyar Természettudományi Múzeum Kétéltű- és Hüllőgyűjteményének kutatója nemzetközi együttműködésnek köszönhetően a brazil Universidade Estadual de Santa Cruz egyetem munkatársaival illetve a Tempus Közalapítvány támogatásával vett részt az expedíción.