2019. július 20, szombat                                         Siklós Város független hírportálja

Új eszközökkel bővült a Határszél arzenálja


Régió - 2018. december 5.
szerző: SH

husq

Kedd délután a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon osztották ki azokat eszközöket és felszereléseket, melyekkel a központi költségvetés 700 millió forintos keretösszegéből támogatták a szerződésben álló önkéntes tűzoltó és mentő egyesületeket.

A Határszél Önkéntes Tűzoltó Speciális Kutató-Mentő Egyesület egyebek mellett Husquvarna fűrészeket, köteleket, ruházati eszközöket, bójákat és sok egyéb olyan felszerelést kapott mintegy félmillió forint értékben, mely a műszaki mentés és egyéb beavatkozás során lesz segítségükre – mondta Végvári Tibor, az egyesület elnöke.

Évek óta a karácsony előtti időszakban adja át az Igazgatóság a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Tűzoltó Szövetség által kiírt pályázaton elnyert eszközöket, berendezéseket és felszereléseket. Idén hétszázmillió forintra lehetett pályázni, mely a tavalyi költségvetéshez képest százmillió forinttal bővült.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon tartott kedd délutáni ünnepségen jelen volt Mácsai Antal tűzoltó ezredes, főtanácsos igazgató, Szűcs István Tibor alezredes, tűzoltósági- és Domján Gábor tű. alezredes, polgári védelmi főfelügyelő. Az igazgató a tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek szerepét, jelentőségét emelte ki, megjegyezve, sok olyan tűzoltói beavatkozás van, amelyek során bátran támaszkodhat a katasztrófavédelem azok munkájára, szakértelmére és segítségére. Az élet- és vagyonbiztonság megóvása nagy feladat, gyors, szakszerű beavatkozást igényel, ehhez pedig a szakértelem mellett professzionális eszközökre is szükség van – mondta.

Baranya megyében az önkéntes mentőszervezetek közel kétmillió forintot, míg az önkéntes tűzoltó egyesületek csaknem tízmillió forint összegű pályázati támogatást nyertek el a tűzoltói beavatkozás alapeszközei, tömlők, védőruházat, légzőkészülék, motoros fűrész, sisaklámpa, mászóöv, és mentőkötél formájában.