2020. június 6, szombat

Új igazgatót neveztek ki a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság élére


Itthon - 2020. január 9.
szerző: SH

fotó: DDVIZIG
fotó: DDVIZIG

Az eddigi igazgató, Márk László nyugdíjba vonulását követően január elsejétől Bencs Zoltán vezeti a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot.

Bencs Zoltán három gyermek édesapja. Több szakmai, társadalmi díj tulajdonosa. Árvízvédelmi szakmérnökként az ország több árvízvédelmi szakaszán vett részt védekezési feladatokban, legutóbb 2014-ben Miniszteri Elismerő Oklevéllel jutalmazták. A vízgazdálkodóként 1985-ben végzett szakember most az ország harmadik legnagyobb területéért felelős vízügyi igazgatóság első számú vezetője lett. Beiktatására január 9-én, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője, Láng István főigazgató jelenlétében került sor.

Programjának sarokpontja a vízbiztonság kialakításának hosszú távú koncepciója áll a területi sajátosságok figyelembe vételével.

Az igazgatóság a Dráva, a Duna és a Balaton által határolt területen végzi tevékenységét, pécsi központtal. Közel 10 ezer négyzetkilométer kiterjedésű működési területéhez jórészt Baranya- és Somogy megye, valamint Tolna egy kisebb része tartozik, 527 településsel és 700 ezer lakossal. A területen közel 3500 kilométernyi vízfolyás és 700 tó helyezkedik el. Az igazgatóság kezelésében a Duna és a Dráva mentén összesen 107,3 kilométernyi gát szolgálja az árvizek elleni védelmet.

A DDVIZIG főbb feladatai közé tartozik a vízkárelhárítás, az ár- és belvízvédelem, a szakigazgatási feladatok, vízi művek vagyonkezelése, vízrajzi feladatok végzése. A tevékenységek szintén jelentős területe a közfoglalkoztatás, a fejlesztési projektek lebonyolítása, a magyar-horvát viszonylatban adódó határvízi feladatok menedzselése, illetve számos eseti vállalkozás felügyelete, megvalósítása.