2020. december 2, szerda

Új processzort fejlesztett Oroszország


Tudomány - 2020. június 5.
szerző: SH

elbrus-cpu

Komoly lépést tett az orosz birodalom abba az irányba, hogy a hardverek terén is függetlenedjen a fejlődő világtól; a SPARC Technológiai Központ (MCST) bemutatta az Elbrus-8CB processzorát.

A nyolcmagos (12 GB/s), 28 nanométeres technológiával épült központi egység 2,78 milliárd tranzisztora legfeljebb 1,5 GHz-en ketyeg a DDR4 modulok társaságában, a VLIW architektúra és a 64 kB L1, 128 kB L2 illetve 16 MB-os L3 gyorsítótárát tekintve pedig sejthető, hogy nem az asztali számítógépek hétköznapi feladataiban fogja felvenni a harcot korunk általánosságban is izmosabb processzoraival.

Az Elbrus család fejlesztése a nyolcvanas évek óta zajlik, ám az iram, amit diktál finoman szólva is komótos. A mostani lépés nem az architektúra előrelépése miatt jelentős, hanem azért, mert az orosz világ törekvése abba az irányba mutat, hogy az egyébként teljesen ismeretlen funkciókat rejtő, tetszőleges rendszerekbe építhető – vagy akár szerverekben skálázható – egységek függetlenebbé teszik a vele feszült viszonyban álló nagyhatalmak fejlesztéseitől és importjaitól. Processzor pedig mindenbe kell műholdtól a fegyvereken át az asztali számítógépekbe, vagy épp a hálózati felszerelésekbe…