2020. október 27, kedd

Újabb szigorításokat jelentett be a miniszterelnök


Itthon - 2020. szeptember 17.
szerző: SH

orbanfb

A kormány döntött többek között a szórakozóhelyek este 11 órakor történő bezárásáról és a koronavírustesztek hatósági árának megállapításáról, így egy tesztért semmilyen jogcímen nem lehet majd 19.500 forintnál többet elkérni – jelezte Orbán Viktor.

A kormányülés nyomán a miniszterelnök közölte: a kabinet döntött arról is, hogy – miután a koronavírust külföldről hurcolták be – fenntartja a beutazási korlátozásokat. Kötelezővé teszik továbbá a maszk használatát a tömegközlekedés és az üzletek mellett a mozikban, színházakban, egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. Fenntartják a teljes körű látogatási tilalmat is a kórházakban és az idősotthonokban.

Elmondta továbbá, hogy október 1-jétől csak a diákoknak és a tanároknak szabad belépni az iskolákba, nekik is csak testhőmérséklet-mérés után.

A járványügyi szakemberek úgy vélik, hogy a második hullám december-január tájékán éri el a csúcspontját, egészen addig folyamatosan védekezni kell – tolmácsolta a miniszterelnök.

Hangsúlyozta: az egészségügyet felkészítették, a védekezéshez szükséges felszerelések, kórházi ágyak, lélegeztetőkészülékek és az ezek működtetéséhez szükséges orvosok, ápolók megfelelő számban rendelkezésre állnak. Sőt, ha kell, akkor a ma több mint tízezer ágyat 2-3-szorosára is tudják növelni.

Mindenki megnyugodhat, mert ha elkapja a betegséget, meg fogják gyógyítani – szögezte le.

Pintér Sándor belügyminiszterén keresztül a rendőrséget arra utasította, hogy szigorúan ellenőrizze és tartassa be a szabályokat, és ha kell, büntesse azokat, akik nem tartják be.