2018. október 15, hétfő                                         Siklós Város független hírportálja

Újraéled a déli várak együttműködése


2017. december 5.
szerző: SA/SH

siklosivar-panorama

A várak programjai a régióban is indukálhat vendégforgalmat – mondta Balázs Csaba a Lánchíd rádióban kedden délelőtt. Az alpolgármester ezt azzal a műhelymunkával kapcsolatban jelezte, ami a közelmúltban a déli régió várainak kapitányait hozta össze egy tíz év alatt ellaposodott együttműködést felrázva.

A dél-dunántúli régió történelmi várai 2008. március 20-án létrehozták a Dél-Dunántúli Várturisztikai Klasztert, akkor ez az együttműködés elsősorban a várható pályázatok végett, projekt céllal jött létre. A klaszter közgyűlése akkor Balázs Csaba siklósi várkapitányt választotta meg elnökének. Azóta közel tíz év eltelt és a projektek megvalósítását követően a tagok együttműködése a minimálisra mérséklődött.

Ezt a helyzetet kívánta megváltoztatni az egykori elnök. A résztvevők egybehangzó véleménye, hogy ismét fel kell éleszteni a regionális együttműködést a történelmi várak között, hisz a kutatások is azt mutatják, hogy még mindig igen nagy az érdeklődés az épített örökség, elsősorban a várak iránt.

A Dél-Dunántúl várkapitányai Siklós várában találkoztak. A műhelymunkára szóló meghívást Ozora, Simontornya, Dunaföldvár, Pécsvárad és Szigetvár is elfogadta.

Az elképzelés szerint egy költséghatékony, kölcsönös együttműködésen alapuló összehangolt operatív munkával, a regionális turizmusfejlesztés ügyén is lendíthetnek. Balázs Csaba véleménye szerint a történelmi várak a fiatalok, elsősorban a gyerekes családok, de az idősebbek számára is vonzó, népszerű úti cél, de az ódon falak óriási lehetőségeket rejtenek a látogatók számára kínált élmények terén is. Ez utóbbi viszont még nem azon a szinten és színvonalon jelenik meg, amely kívánatos volna. Ennek érdekében is fontos a várak megjelenésének koordinálása, a kiemelt események valamennyi helyszínen történő megjelenítése és a történelmi helyek körzetében lévő szolgáltatók, vállalkozások bevonása is.

Érdekes programnak ígérkezik, amikor valamennyi vár egyszerre fog bemutatkozni egymás szolgáltatási keretein belül. Amellett, hogy fontosnak tartják minél szélesebb körben a szakmai kapcsolatok kialakítását és fenntartását más szolgáltatókkal, a jövőre vonatkozólag kiemelték, miszerint prioritást élvez a várak turisztikai adottságainak és lehetőségeinek közös hasznosítása, valamint turisztikai szerepük továbbfejlesztése, a közös marketing tevékenység.